Censura

‘Barbie’ arriba al Pròxim Orient per despullar els atacs contra les llibertats

‘Barbie’ arriba al Pròxim Orient per despullar els atacs contra les llibertats

Archivo

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

No fa tant que el món es va tenyir de rosa amb l’estrena mundial de ‘Barbie’. Però mentre el planeta comença a girar full després de la ressaca mediàtica, al Pròxim Orient continuen a l’espera de poder veure la ja icònica pel·lícula. En alguns països, com Kuwait, Oman i el Líban, mai ha arribat als cines. A Algèria, en canvi, es va retirar de les sales després d’unes setmanes de projecció, i a Jordània i Bahrain diverses personalitats religioses han demanat la seva prohibició. La consideren «la pel·lícula més perillosa feta per les forces destructives occidentals».

Vingut des de Hollywood, el film ha arribat al món àrab per posar de manifest l’ofensiva contra les llibertats i els atacs contra la comunitat LGBTQ+ i les dones, que fa mesos que les seves autoritats lideren. Al Líban, el ministre interí de Cultura, Mohamad Mortada, aliat de Hezbol·là, va sol·licitar a la Seguretat Social a principis d’agost que es prohibís la pel·lícula, ja que «va en contra dels valors morals i religiosos del país, al fomentar la perversitat i la transformació de gènere mentre demana el rebuig del patriarcat i ridiculitza el paper de les mares». Activistes de tota la regió es van alarmar al veure que el país dels cedres, conegut per una obertura més gran de mires i una llibertat envejable per a la resta del món àrab, s’unia a la censura. Al juliol, es va programar l’estrena de la pel·lícula per al 31 d’agost, però només un dia abans es va tornar a posposar una altra setmana. 

Soldats de Déu

«La campanya d’atacs contra la llibertat d’expressió i els drets humans fonamentals al Líban no es dona en un context aïllat dins de la regió, sinó més aviat és part d’un efecte dòmino i un eco d’altres contextos al món àrab», denuncia Rasha Younes, investigadora del programa LGBT a Human Rights Watch (HRW). A l’Iraq, la nova legislació obliga els mitjans a parlar de «desviació sexual» al referir-se a l’homosexualitat. A Jordània i Tunísia, els activistes queer cada vegada són més perseguits, com en els països del Golf. Entre monarquies autoritàries, amb prou feines tenen espais per existir enmig de la censura entorn de qualsevol contingut relacionat amb el gènere i la sexualitat. Les autoritats libaneses tenen on inspirar-se. 

Deu dies abans de la suposada estrena de ‘Barbie’, diversos homes del grup extremista cristià Soldats de Déu va atacar un conegut bar LGBTQ+ a Beirut. «Al prendre mesures enèrgiques contra la comunitat LGBTQ, s’intenta intimidar altres comunitats i altres moviments, com el feminista», assenyala Doumit Azzi de l’organització Helem, l’única que protegeix els drets d’aquesta comunitat al Líban. «Com les persones queer som la comunitat més marginada i vulnerable de la nostra regió, és fàcil que els actors polítics i religiosos, amb el suport de grans mitjans de comunicació, prenguin dures mesures contra aquest grup de persones», constata el jove libanès a aquest diari. 

Pena de mort

Però aquesta no és l’única pel·lícula que el públic libanès s’ha perdut. Al juny, van bloquejar la projecció de l’última entrega de Spiderman perquè, en un fotograma, es podia veure una bandera trans. L’estiu anterior, ‘Minions: l’origen de Gru’ i ‘Lightyear’ van ser prohibides a causa d’escenes de petons entre persones del mateix sexe. «La pel·lícula ‘Barbie’ és només part d’un context d’atacs a les llibertats i els drets humans fonamentals de les persones LGBT i dels drets de tots a la lliure expressió, reunió i associació al Líban», afirma Younes a EL PERIÓDICO. «Aquests atacs a les llibertats es produeixen en el context d’una crisi econòmica devastadora que ha tingut conseqüències desastroses per als drets humans i ha afectat desproporcionadament els grups marginats», afegeix la investigadora.

Gairebé no queda res d’aquell Líban que va ser el primer país àrab en celebrar una setmana de l’orgull gai el 2017 i que era vist com un refugi segur per a la comunitat en una regió ultraconservadora. Ara, només es poden protegir aquells amb recursos. L’únic espai vàlid d’existència per a les persones LGBTQ+ és la nit, i cada vegada hi ha més grups que, encoratjats pels seus partits polítics, els ataquen.

Notícies relacionades

El líder de Hezbol·là, Hasán Nasrala, va dir al juliol que l’homosexualitat representava un «perill imminent» per al Líban, i va advocar per la pena de mort per als que participessin en un acte homosexual. L’any passat, abans del mes de l’Orgull, el ministre de l’Interior, Bassam Maulaui, va voler prohibir els esdeveniments «que promoguin la perversió sexual» al Líban.

Mentre la ‘Barbie’ de Greta Gerwig supera els mil milions de dòlars en ingressos arreu del món i obre noves converses intergeneracionals sobre què significa ser dona avui, la regió amb la taxa més baixa del món de participació femenina en la força laboral opta pel rebuig. Al mateix racó del planeta on el 37% de les dones han experimentat alguna forma de violència en la seva vida, les nenes libaneses, kuwaitians i algerianes, entre moltes d’altres, no podran veure’s a la gran pantalla i aprendre que una altra vida és possible.