Mes de l’Orgull

Els països àrabs emprenen una croada contra els colors de l’arc de Sant Martí

  • A l’Aràbia Saudita, Síria i Qatar, les autoritats dediquen els seus esforços a confiscar objectes amb els colors de l’arc de Sant Martí perquè «promouen l’homosexualitat»

  • Almenys 14 estats han prohibit la distribució de ‘Lightyear’, la nova pel·lícula de Pixar, per incloure un petó entre persones del mateix sexe

Els països àrabs emprenen una croada contra els colors de l’arc de Sant Martí

ARCHIVO

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Hi ha sis colors que quan es posen l’un al costat de l’altre, «criden a la desviació». Les alegres franges vermella, taronja, groga, verda, blava i morada, al col·locar-les en aquest ordre, s’han convertit en el nou enemic a combatre per a les autoritats saudites i sirianes. En una croada contra tot allò que «contradiu la fe islàmica», a l’Aràbia Saudita, el Ministeri de Comerç ha començat a confiscar roba, accessoris, joguines o qualsevol objecte que contingui els colors de l’arc de Sant Martí per ser també els que representen la comunitat LGBTIQ. Mentrestant, almenys 14 països àrabs han prohibit la distribució de la nova pel·lícula de Pixar per incloure un petó entre persones del mateix sexe.

Sota una banda sonora de suspens, un parell d’homes inicien la seva aventura en un centre comercial saudita. Armats amb una armilla del Ministeri de Comerç, es disposen a retirar qualsevol objecte amb els colors de l’arc de Sant Martí. La venda «d’aquests productes contradiu la fe islàmica i la moral pública, i promou colors homosexuals dirigits a la generació més jove», han denunciat en un vídeo d’aquesta institució. Entre els productes confiscats, hi ha raspalls per als cabells, samarretes, barrets, estotjos per a llàpissos, bolsos i diversos tipus de joguines. També reparteixen multes als establiments «infractors».

Cometes, «eslògan d’homosexuals»

«La bandera de l’homosexualitat és present en un dels mercats de Riad, els colors envien un missatge enverinat als nens», indica un funcionari a càmera mentre subjecta un paquet d’ungles postisses. A Síria, en canvi, han sigut els estels multicolor les «promotores de l’homosexualitat». Uns 600 estels per a nens han sigut confiscats a la ciutat de Hama, al centre del país. «Les patrulles van confiscar joguines infantils amb l’eslògan d’homosexuals en una botiga dins de la ciutat, i van emetre un document de confiscació contra l’amo de les joguines», ha anunciat el director de la secció de Comerç Interior de la governació de Hama, Riyad Zayoud. 

Molts sirians s’han atrevit a criticar aquesta «fòbia injustificada» i, fins i tot, ironitzar amb les accions de les autoritats. Afirmen que els estels sempre havien portat els colors de l’arc de Sant Martí, molt abans que s’associessin a la bandera per a la comunitat LGBTIQ. A més, diverses persones han assenyalat que els colors simbolitzen l’alegria, una cosa que els nens sirians necessiten de manera desesperada. També Qatar, el desembre passat, va portar a terme «campanyes d’inspecció» que van acabar amb la «confiscació de jocs infantils amb consignes que van en contra dels valors islàmics». Les «consignes» eren aquests sis colors.

Prohibits els petons entre dones

A més de no poder lluir objectes amb l’arc de Sant Martí, milers de persones es quedaran sense sentir Buzz Lightyear declarar, de nou, les seves intencions d’arribar «fins a l’infinit i... ¡més enllà!». La nova pel·lícula de Pixar, ‘Lightyear’, narra la història de l’entranyable personatge de ‘Toy Story’ que està convençut de ser un soldat real i no una joguina d’acció. Però aquesta vegada, el problema rau en la seva millor amiga: Alisha Hawthorne està casada amb una dona i en una escena, es besen. Aquest petó ha provocat que 14 països de majoria musulmana prohibissin la distribució del film. 

Notícies relacionades

Els cines de l’Iraq, Bahrain, Egipte, Jordània, Kuwait, el Líban, Oman, els Territoris Palestins, els Emirats Àrabs Units, Síria, l’Aràbia Saudita, Qatar, Indonèsia i Malàisia no oferiran als seus teleespectadors l’última estrena de Walt Disney. Junt amb una imatge de Buzz Lightyear i un enorme «No» en vermell, les autoritats emiratís han justificat la prohibició per la «violació dels estàndards de continguts dels mitjans del país». Aquest veto estès per tota la regió posa de manifest la persecució i la LGBTIQ-fòbia que pateix aquesta comunitat. 

Però no només és la falta de referents a les pel·lícules el que condemna aquesta comunitat al secretisme. També són les lleis conservadores i cruels que castiguen, com a l’Aràbia Saudita, les relacions homosexuals amb la mort o la flagel·lació. En alguns d’aquests països, exercir una identitat de gènere o una orientació sexual allunyada de l’heteronorma es converteix en una condemna letal. En ple mes de l’orgull LGBTIQ, molts dels seus membres d’aquesta regió no tindran més remei que tancar-se al seu fosc armari.