Polèmica al país transalpí

L’execució d’una ossa davant els seus cadells indigna Itàlia

L’execució d’una ossa davant els seus cadells indigna Itàlia

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’execució d’una ossa bruna en perill d’extinció al costat del Parc Nacional del centre d’Itàlia on vivia amb els seus dos cadells ha causat una onada d’indignació a Itàlia i ha obligat a posar sota vigilància policial per amenaces de mort l’home que la va disparar, cosa que està sent investigada per la justícia.

La mort de l’ossa Amarena (Cirera Negra), després d’una llarga agonia després de rebre un tret que li va perforar el pulmó, ha sigut especialment sentida pels habitants de les cases pròximes al Parc, sobretot famílies amb nens entre qui l’ossa era molt popular, ja que solia fer freqüents excursions nocturnes per la zona amb els seus cadells, que ara s’han quedat orfes.

Tant el Govern com les associacions de defensa dels animals han mostrat la seva consternació per un fet que han qualificat de «molt greu», mentre que la mort a trets del plantígrad ha desencadenat una cascada d’amenaces i insults contra l’autor del tret i la seva identificació a les xarxes socials ha obligat a protegir la seva vivenda.

L’individu li va dir a la policia que li va disparar amb el seu rifle divendres a la nit al poble de San Benedetto dei Marsi perquè l’animal estava a la seva propietat i se sentia en perill, segons els mitjans locals. Ara la prioritat és localitzar les dues cries, que van fugir després de l’incident i que tenen molt poques probabilitats de sobreviure sense la seva mare, una tasca en què s’han mobilitzat durant tota la nit el personal del Parc, les forces de seguretat i la població local amb tots els mitjans possibles, inclòs un dron.

Símbol del parc nacional

Considerada el «símbol» del Parc Nacional dels Abruços, Laci i Molise, on viuen uns 60 exemplars d’os bru endèmic que estan en perill d’extinció, Amarena era un dels seus exemplars més prolífics i la mare de Juan Carrito, un altre os molt estimat atropellat el 24 de gener i la mort del qual també va causar una gran commoció al país.

«L’assassinat d’una femella d’ossa és un episodi greu, sobre el qual cal posar llum al més aviat possible», va dir el ministre de medi ambient, Gilberto Pichetto, que va mostrar el seu «compromís dirigit també a la protecció dels cadells, fent tot el possible perquè es mantinguin lliures».

Tant la regió dels Abruços com el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) han anunciat que es presentaran com a part civil en el procés contra l’acusat perquè «és hora d’adaptar l’eficàcia del sistema sancionador i invertir en la vigilància del territori en funció preventiva i repressiva», segons l’organització ecologista. Amarena era «totalment pacífica» i «formava part de la imaginació col·lectiva i era motiu d’orgull en una terra que té, l’os, com a símbol», va dir WWF.

Notícies relacionades

«No hi ha cap raó per justificar l’incident, ja que Amarena, malgrat haver causat danys a les activitats agrícoles i zootècniques, sempre indemnitzades pel Parc fins i tot fora dels límits de l’àrea contigua, mai havia creat cap mena de problema en l’àrea circumdant» va dir el Parc.

La mort d’Amarena es produeix mesos després que la justícia intervingués per salvar, almenys de moment, la vida d’un altre os que va atacar mortalment un senderista als Alps i a qui les autoritats regionals pretenien sacrificar. Ara s’espera una audiència judicial el desembre.

Temes:

Óssos Itàlia