Guerra a Ucraïna

Zelenski diu que Rússia vol «sembrar el caos a l’Àfrica» per ocultar la seva debilitat

Zelenski diu que Rússia vol «sembrar el caos a l’Àfrica» per ocultar la seva debilitat

PRESIDENCIA DE UCRANIA / ZUMA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Ucraïna segueix escèptica sobre la possibilitat d’unes noves negociacions per a un alto el foc en la guerra amb Rússia. És més, Kíiv també denuncia que Rússia està intentat «sembrar el caos» a l’Àfrica per ocultar la seva debilitat. Així s’ha expressat aquest divendres el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en el Fòrum Ambrosetti de Cernobbio (Itàlia), una de les cites financeres més importants d’Europa.

«Estan mirant de crear caos a l’Àfrica. [Però] no estan demostrant ser forts, sinó que estan distraient el món. El terror no significa força», ha considerat Zelenski. L’objectiu és «distreure el món» «del que Rússia és avui», ha dit al parlar sobre la presència de mercenaris russos al continent africà. «La força, quan és veritable, no condueix a la guerra, sinó a la pau. La pau serà el nostre resultat comú», va afegir Zelenski.

Prigojin, la prova

Arran d’aquest raonament, Zelenski va descartar que hagi arribat el moment per negociar amb Moscou i també va considerar que la mort del cap del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, és prova d’això. «Si realment Putin va assassinar Prigojin, i en continuem esperant confirmació, estaria demostrant encara més la seva debilitat» i que li «tenia por», va dir el líder ucraïnès.

Notícies relacionades

«La promesa de certes garanties a Prigojin i el seu posterior assassinat demostra la debilitat de les paraules de Putin. És impossible anar a negociar amb Putin perquè no pot mantenir les seves pròpies paraules i promeses», va afirmar. «Tot això confirma que no podem confiar en Putin i que la seva paraula no val res», va insistir.

Grup dels Set

En aquest context, el mandatari ucraïnès ha agraït també el suport a Ucraïna d’Itàlia, país que l’any que ve exercirà la presidència de torn del grup G-7. «Volem agrair a Itàlia el suport polític que ens ha donat i també a la Unió Europea (UE) per recolzar la nostra candidatura i els nostres compromisos per garantir la seguretat del nostre país. Estic segur que aquest és el moment de prendre decisions fortes per a la nostra seguretat i per a Europa», va afegir. En aquesta línia, Zelenski va saludar especialment el compromís d’Itàlia per proporcionar a Ucraïna el sistema italofrancès SAMP/T, un mecanisme avançat de defenses antiaèries.