Violència

Les protestes contra la missió de l’ONU a la República Democràtica del Congo deixen almenys set morts

 També hi ha una vintena de ferits després de les manifestacions convocades a Goma

Les protestes contra la missió de l’ONU a la República Democràtica del Congo deixen almenys set morts
1
Es llegeix en minuts

Almenys sis manifestants i un agent de la Policia han mort aquest dimecres en el marc de les manifestacions que han tingut lloc a la ciutat de Goma, que es troba a la regió de Kivu Nord, en contra de la missió de l’ONU a la República Democràtica del Congo. Segons el balanç proporcionat per un portaveu de l’Exèrcit, recollit pel portal de notícies 7sur7, hi ha diversos militars i manifestants ferits, mentre que s’han registrat 158 detencions.

Després de les protestes, el líder del braç polític del grup rebel Moviment 23 de març (M23), Bertrand Bisimwa, ha titllat d’«inacceptable» la «massacre de civils innocents que el règim de Kinshasa està portant a terme a la ciutat de Goma». «Condemnem fermament la mobilització de mercenaris estrangers i exgenocides contra les nostres poblacions civils», ha afegit Bisimwa, que ha exigit a les autoritats que garanteixin la protecció de les poblacions locals.

Al febrer es van produir també manifestacions contra el desplegament de ‘cascos blaus’ a la província de Kivu Nord (est), registrant almenys cinc morts en el marc de les protestes.

Notícies relacionades

El M23 està format principalment per tutsis congolesos i opera principalment a la província de Kivu Nord. Després d’un conflicte entre 2012 i 2013, la RDC i el grup van firmar al desembre un acord de pau. En els esmentats combats, l’Exèrcit congolès va comptar amb suport de tropes de les Nacions Unides.

El grup va llançar una nova ofensiva l’octubre del 2022, agreujada a partir de novembre, el que va provocar una crisi diplomàtica entre la RDC i Ruanda pel seu paper en el conflicte. Kigali ha acusat Kinshasa de recolzar les Forces Democràtiques per a l’Alliberament de Ruanda (FDLR), un grup armat rebel fundat i integrat principalment per hutus responsables del genocidi de 1994 a Ruanda.