El nombre de sol·licitants d’asil arriba a un nou rècord al Regne Unit

DPA

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La xifra de sol·licitants d’asil al Regne Unit ha arribat a un nou rècord l’últim any, segons dades publicades aquest dijous pel Ministeri de l’Interior. Són 175.457 persones les que estaven pendents a finals de juny d’una decisió de les autoritats britàniques, cosa que representa un increment del 44% respecte al mateix mes de l’any anterior. L’augment de la llista d’espera per obtenir una resposta és una mala notícia per al Govern de Rishi Sunak, que va posar com una de les seves principals prioritats accelerar la tramitació de les sol·licituds i reduir la despesa en allotjament per als refugiats.

Sunak es va fixar a finals de l’any passat l’objectiu de resoldre totes les sol·licituds d’asil presentades abans de juny del 2022, que en aquell moment representaven prop de 90.000 casos. Un objectiu que encara és lluny d’aconseguir: per ara tan sols s’ha donat una resposta a poc més de 20.000 sol·licituds, malgrat els reforços de personal, que s’ha duplicat en tot just un any, i l’augment del nombre de casos tramitats per cada funcionari al mes, que ha passat de cinc el juny del 2022 a set un any més tard. 

L’acceleració de la tramitació de sol·licituds no ha evitat un descens de les llistes d’espera, en gran part a causa que el nombre d’arribades també ha augmentat. L’any passat van ser 45.728 persones les que van creuar el canal de la Mànega de forma irregular, 25.065 d’elles entre gener i agost. Una xifra que ha descendit sensiblement aquest any: per ara s’han comptabilitzat 18.829 persones des de començament d’any, prop d’una cinquena part d’elles en les últimes dues setmanes. 

Crítiques de l’oposició

El responsable d’immigració del Partit Laborista, Stephen Kinnock, ha carregat de nou contra el Govern per una política migratòria que ha qualificat de «caos». «Només un 1% de les 45.000 persones que van creuar el canal de la Mànega l’any passat han rebut una resposta i el nombre de sol·licitants d’asil rebutjats ha descendit un 70% des del 2010. Es tracta d’un rècord desastrós per al primer ministre i per a la ministra de l’Interior», ha assegurat a ‘Sky News’. 

Malgrat que les xifres suposen un nou cop a la credibilitat de Sunak, l’Executiu insisteix que la seva principal prioritat continua sent reduir el nombre d’arribades irregulars al país. «L’objectiu del Govern és clar: hem d’aturar les embarcacions i impedir el nombre inacceptable de persones que arrisquen la vida realitzant aquestes travessies perilloses i il·legals, que continuen exercint una pressió sense precedents sobre el nostre sistema d’asil», ha assegurat un portaveu del Ministeri de l’Interior

Reducció de despeses

Notícies relacionades

El Govern continua obcecat en el seu objectiu de reduir les despeses derivades de l’allotjament de sol·licitants d’asil en hotels i albergs, que van ascendir a més de 3.900 milions de lliures anuals (uns 4.500 milions d’euros). Una xifra que s’ha multiplicat per quatre en els últims tres anys, segons dades del Ministeri de l’Interior. L’Executiu està mirant de reduir aquestes despeses amb el trasllat de sol·licitants d’asil a bases militars en desús i a la barcassa ‘Bibby Stockholm’, on van ser traslladats els primers ocupants a principis d’aquest mes i desallotjat poc després per l’aparició del bacteri de la legionel·la en els circuits interns d’aigua. 

El Govern afirma que l’ús d’aquestes instal·lacions ajudarà a alleujar els comptes públics, tot i que per ara tan sols compta amb espais amb capacitat per a uns quants milers de persones, cosa que obligarà a mantenir la resta de sol·licitants d’asil als seus allotjaments actuals. Els problemes de seguretat sanitària i les batalles judicials presentades per les administracions locals i per les organitzacions de defensa dels drets humans han afegit més dificultats a l’Executiu, que per ara tan sols ha aconseguit traslladar unes quantes desenes de persones a les noves instal·lacions.