«No mereixo viure»

Declarada culpable la infermera britànica que va assassinar set nadons prematurs al Regne Unit

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Una infermera britànica de 33 anys va ser trobada culpable divendres d’haver matat set nounats prematurs i de l’intent d’assassinat de sis més a l’hospital on treballava, després d’un llarg procés que ha commocionat el Regne Unit.

«Freda, calculadora, cruel i tenaç», segons l’acusació, Lucy Letby treballava a la unitat de cures intensives de l’hospital Countess of Chester, al nord-oest d’Anglaterra.

Entre el juny del 2015 i el juny del 2016, set nounats prematurs van morir sobtadament, sense causes aparents, de vegades amb poques hores d’interval. 10 nadons van estar a punt de morir, però els van poder salvar.

Letby estava acusada d’haver injectat aire via intravenosa als nadons, utilitzar sondes nasogàstriques per enviar-los aire o una sobredosi de llet a l’estómac. També hauria afegit insulina a les bosses d’alimentació, canviat un tub respiratori a un prematur i sobrealimentat un altre. De vegades, utilitzava diversos mètodes alhora.

Llavors tenia 25 anys. Era l’única persona de l’efectiu mèdic sempre de servei mentre van tenir lloc totes aquestes morts, va assenyalar el jutge James Goss.

Aquesta sentència «no evitarà el dolor extrem, la ira i el patiment que tots hem sentit», van reaccionar les famílies de les víctimes en un comunicat. «Potser no sabrem mai per què va passar això».

Una professional «entregada»

Letby hauria intentat matar certs nens en diverses ocasions. Sobre ella pesaven 22 acusacions, 7 per assassinat i 15 per intent d’assassinat de 10 nadons. El tribunal donarà a conèixer la pena dilluns.

Davant la commoció que ha aixecat el cas i les qüestions sobre la seguretat en el sector sanitari, el Govern va ordenar divendres una investigació independent.

El judici va començar el 10 d’octubre a Manchester (nord). Els nadons van ser identificats amb lletres, de l’A a la Q, per protegir les famílies. Hi va haver pares que van testificar, sovint entre llàgrimes. La defensa va descriure Letby com una professional «entregada». «La meva feina era la meva vida», va insistir. El fiscal Nick Johnson va reconstituir minuciosament la seva organització i va descriure fets similars entre les morts.

Letby atacava els nounats després que els seus pares se n’anessin, quan la infermera en cap s’allunyava o de nit quan estava sola, va explicar el fiscal. De vegades s’afegia als esforços del personal per salvar les criatures, o ajudava els pares desesperats.

Entre les víctimes figuren bessons i fins i tot trigèmins, dels quals van morir dues amb 24 hores de diferència, després que hagués tornat de vacances a Eivissa el juny del 2016. El tercer es va salvar perquè els pares van suplicar que fos traslladat a un altre hospital.

«Incontrolable»

Després d’haver comès tants crims sense cridar l’atenció, la infermera era «incontrolable», va afirmar el fiscal. «Es creia Déu». Una nena molt prematura, atacada tres vegades el setembre del 2015, ha quedat amb grans discapacitats.

«No mereixo viure. Els vaig matar expressament perquè no era prou bona per ocupar-me’n. Soc una persona horrible», va escriure la infermera en una nota trobada a casa seva el 2018. En altres documents, deia que era innocent.

El seu advocat, Ben Myers, va insistir que el servei neonatal de l’hospital va acollir el 2015-2016 «més nadons de l’habitual, amb necessitats mèdiques més importants», i havia «fracassat» en les seves accions.

Durant el procés, una mare va explicar com, al tornar per portar llet a un dels seus bessons prematurs a les 21 hores l’agost del 2015, l’havia sentit cridar i va descobrir que tenia sang al voltant de la boca. Letby la va tranquil·litzar i li va aconsellar que pugés a la seva habitació.

Notícies relacionades

Segons l’acusació, la infermera acabava d’introduir un estri mèdic fins al fons del coll de minúscul nadó, i també li havia injectat aire. Va morir unes hores més tard, després d’haver perdut una quarta part de la seva sang.

Traslladada el juny del 2016 a un servei administratiu, Letby va ser detinguda una primera vegada el 2018, i després el 2019. Finalment va ser empresonada el novembre del 2020.