Atac violent

Un grup de sicaris assassina un candidat a la presidència de l’Equador | Vídeo

Fernando Villavicencio va rebre tres trets durant un míting i el personal de seguretat va abatre després el sospitós

4
Es llegeix en minuts

El candidat presidencial equatorià Fernando Villavicencio ha mort aquest dimecres després de rebre tres trets al cap en l’atac d’un grup de sicaris mentre se celebrava un míting electoral a Quito, la capital del país, de cara a les eleccions del pròxim 20 d’agost.

Villavicencio, antic sindicalista i candidat pel Moviment Construeix, va ser traslladat a l’hospital més pròxim, on es va confirmar la seva mort, segons ha informat el seu amic personal i assessor de campanya, el doctor Carlos Figueroa, en declaracions recollides pel diari ‘El Universo’

La Policia de l’Equador ja es troba investigant els fets i està comprovant el lloc, el pas del qual ha sigut tancat, per «descartar la presència d’explosius».

Segons testimonis citats pel mateix mitjà, el candidat presidencial va rebre el tret d’un revòlver utilitzat per «un home de baixa estatura». El tiroteig, ocorregut a les 18.20 hora local, ha deixat almenys nou ferits, dels quals set han hagut de ser traslladats a l’hospital, segons fonts de campanya citats per ‘El Universo’. Entre els lesionats hi ha una candidata a assembleista i dues policies, va precisar la Fiscalia, que junt amb la Policia aixeca indicis al lloc del crim i al centre mèdic al qual van ser traslladades les víctimes.

Sospitós abatut

El principal sospitós d’haver assassinat aquest dimecres Villavicencio va morir després de mantenir un tiroteig amb el personal de seguretat, segons va informar la Fiscalia. El Ministeri Públic va informar a través de xarxes socials que l’home, «que va resultar ferit durant l’encreuament de bales amb el personal de seguretat, va ser agafat i traslladat malferit fins a la Unitat de Flagrancia a Quito». «Una ambulància dels Bombers va confirmar la seva defunció. La Policia procedeix amb l’aixecament del cadàver», va detallar la Fiscalia sobre el presumpte autor de l’assassinat de Villavicencio, atacat a trets a la sortida d’un míting electoral en un freqüentat i cèntric sector de la capital equatoriana.

Fins ara no ha transcendit cap informació dels autors de l’atemptat ni tampoc les autoritats s’han pronunciat si es va perpetrar amb un únic atacant o en la seva execució van participar altres persones.

Mentrestant, el moviment polític Construeix que tenia Villavicencio com a candidat presidencial va denunciar a través de xarxes socials que homes armats han atacat les seves oficines de campanya a Quito poques hores després de l’atemptat contra el polític.

El mortal atemptat patit per Villavicencio ha tacat més de sang una campanya electoral marcada per la crisi d’inseguretat i violència del crim organitzat que travessa l’Equador i que va fer que tanqués el 2022 amb la pitjor taxa de morts violentes de la seva història, amb 25,32 per cada 100.000 habitants. Els assassinats en mans de sicaris i massacres de grups armats que diàriament es produeixen a diverses zones del país també han colpejat la classe política. De forma similar a la Villavicencio, que setmanes enrere havia denunciat amenaces en contra seu, van ser assassinats recentment l’alcalde de Manta, Agustín Intriago, i un candidat a assembleista per la del nord província de Esmeraldas.

Villavicencio era un dels vuit candidats presidencials inscrits per a aquestes eleccions generals extraordinàries, que han quedat consternats després del crim i alguns d’ells han anunciat que suspenen les seves campanyes electorals alhora que han invocat a un pacte davant la inseguretat. L’auge de la crisi d’inseguretat està associat principalment, segons el Govern, al crim organitzat i al narcotràfic, que ha guanyat força a la costa i ha convertit als ports a grans trampolins per a la cocaïna que arriba a Europa i Amèrica del Nord.

Lasso condemna l’assassinat

«Indignat i consternat per l’assassinat del candidat presidencial Fernando Villavicencio. La meva solidaritat i les meves condolences amb la seva dona i les seves filles. Per la seva memòria i per la seva lluita, els asseguro que aquest crim no quedarà impune», ha publicat el president del país, Guillermo Lasso, en el seu compte de la xarxa social X, abans Twitter.

Notícies relacionades

El mandatari ha convocat el Gabinet de Seguretat, al qual assistiran la presidenta del Consell Nacional de l’Equador (CNE), Diana Atamaint, la fiscal general de l’Estat, Diana Salazar, el president del Tribunal Nacional de Justícia, Iván Saquicela, i altres autoritats estatals. «El crim organitzat ha arribat molt lluny, però els caurà tot el pes de la llei», ha afegit Lasso.

En les últimes hores diversos dirigents han mostrat la seva solidaritat amb les víctimes i han condemnat l’assassinat. Entre ells es compten altres candidats presidencials (alguns dels quals han suspès temporalment les seves campanyes), el president del Paraguai Santiago Peña, l’OEA, el govern nord-americà (que ha ofert la seva ajuda per investigar el crim) o l’Executiu peruà.