Investigació als EUA

Trump demanarà la recusació de la jutge del cas obert per intentar alterar les eleccions del 2020

fsendra39555135 trump170808191422

fsendra39555135 trump170808191422 / NICHOLAS KAMM

2
Es llegeix en minuts
France Presse

L’expresident dels Estats Units Donald Trump ha anunciat que pretén demanar la recusació de la jutge del seu futur judici a Washington, acusat d’intentar revertir les eleccions presidencials del 2020 i afavorir l’assalt al Capitoli el 2021.

«De cap manera em puc beneficiar d’un judici just amb la jutge ‘assignada’ a aquest ridícul cas de llibertat d’expressió i eleccions justes», va dir Trump, com és habitual en majúscules, en la seva xarxa social, Truth Social.

«Tothom ho sap, ella ho va entendre. Demanarem immediatament que aquesta jutge sigui recusada, amb fonaments molt sòlids, i també un canvi d’escenari [del judici] fora de [Washington] D. C.», va afegir l’expresident, en relació amb la magistrada federal Tanya Chutkan i amb el Tribunal Federal de la capital nord-americana.

Chutkan, que presidirà el cas que valdrà a Trump la seva tercera –i més greu– acusació penal, és coneguda per condemnar durament els partidaris de l’exmandatari que van participar el 6 de gener del 2021 en la presa del Capitoli.

Pence, contra Trump

La magistrada va ser assignada a l’atzar per supervisar aquest cas judicial històric que involucra Trump, imputat l’1 d’agost de conspiració contra l’Estat en relació amb els seus intents de revertir el resultat de les eleccions del novembre del 2020. L’exvicepresident Mike Pence, una figura clau en el cas, va dir aquest diumenge que no s’oposaria a testificar contra Trump.

«No tinc plans de testificar», va assenyalar inicialment Pence a la cadena CNN. «Però, mira... sempre complirem la llei», va precisar el polític de 64 anys, que ara competeix contra el seu excap per la nominació presidencial republicana.

En vigílies de la sessió conjunta del Congrés del 6 de gener del 2021, Trump va demanar a Pence que utilitzés la seva posició per bloquejar la certificació de la victòria electoral de Joe Biden.

Quan Pence es va negar a fer-ho, Trump va tuitejar que el seu vicepresident «no tenia valor».

Llibertat d’expressió

John Lauro, membre de l’equip legal de Trump, va argumentar diumenge que les peticions de Trump no eren ordres i, per tant, eren legals en virtut de les clàusules de llibertat d’expressió de la Constitució. Trump es va traslladar a Washington el 3 d’agost per declarar-se innocent dels quatre càrrecs que se li imputen.

El 28 d’agost hauria de conèixer la data del seu judici. El fiscal especial Jack Smith, que va conduir les investigacions, pretén que el cas sigui dirimit «sense demora».

Trump, favorit en les primàries del Partit Republicà per als comicis presidencials del 2024, també ha sigut acusat per la justícia federal pel seu presumpte maneig negligent de documents confidencials de la Casa Blanca.

Notícies relacionades

L’expresident ha sigut imputat, a més, per la justícia de l’estat de Nova York acusat de frau comptable relacionat amb pagaments per comprar el silenci d’una exactriu porno.

Els judicis es portaran a terme el març i el maig del 2024.