Mesura polèmica
El Govern britànic trasllada un primer grup de migrants a la barcassa ‘Bibby Stockholm’
El Govern britànic ha iniciat aquest dilluns el trasllat d’un primer grup de migrants a la barcassa ‘Bibby Stockholm’, qualificada per les organitzacions de drets humans de «presó flotant» i atracada al port de l’illa de Portland des de mitjans de juliol. El trasllat de sol·licitants d’asil a la barcassa forma part del pla de l’Executiu de reduir els costos d’allotjament i manutenció de les persones que arriben de manera irregular al país a través del canal de la Mànega i suposa una victòria simbòlica per al primer ministre, Rishi Sunak, després dels múltiples retards en la posada en marxa de la nova mesura.
L’arribada de la barcassa ha comptat amb el rebuig frontal de les administracions locals i dels veïns de l’illa de Portland, que han mostrat la seva preocupació per l’impacte que tindrà en els serveis públics en una localitat amb poc més de 13.000 habitants. La situació també ha donat peu a comentaris xenòfobs en les xarxes socials, en els quals es compara els nouvinguts amb delinqüents i en els quals s’apunta a un possible augment de la inseguretat als municipis de la zona. L’impacte negatiu en el turisme ha sigut una altra de les raons esgrimides per les comunitats locals per oposar-se a la mesura.
Les organitzacions de drets humans també s’han posicionat en contra de la barcassa, en aquest cas per la falta de condicions dignes per acollir els migrants. Alguns organismes independents han alertat de possibles problemes en matèria de protocols de seguretat i en termes sanitaris i han ressaltat la possibilitat que es produeixin brots de malalties o problemes d’evacuació en cas d’incendis. La decisió del Govern d’ampliar la capacitat del barco per acollir 506 persones, repartides en 222 camarots, ha posat més en dubte la viabilitat del projecte, tot i que l’Executiu es manté ferm en la seva intenció de completar els trasllats com més aviat millor.
Informacions contradictòries
Els portaveus de Downing Street han insistit en les últimes setmanes que la barcassa compleix totes les garanties i que no suposa una vulneració dels drets dels sol·licitants d’asil. El Govern destaca que els migrants comptaran amb sales equipades amb ordinadors i accés a internet, espais per fer esport i rebran classes d’anglès, entre altres serveis. També està prevista la presència d’almenys un sanitari durant gran part del temps amb l’objectiu de no afegir una càrrega extra als ja saturats serveis de salut de la zona. En principi els migrants tindran llibertat per entrar i sortir del barco, tot i que només es proporcionarà transport als nuclis urbans en determinades hores del dia.
El Ministeri de l’Interior encara no ha confirmat quantes persones han sigut traslladades al barco ni quantes està previst que hi arribin en les pròximes hores. Tant alguns alts càrrecs del departament com els seus portaveus han proporcionat informacions contradictòries al llarg del matí, una cosa que ha avivat la sensació d’improvisació i de falta de control en l’organització i en les dates dels trasllats. Un portaveu del Govern s’ha vist obligat a desmentir aquest matí la responsable de la cartera de seguretat del Ministeri de l’Interior, Sarah Dines, que ha assegurat poc abans que la barcassa estaria al màxim de la seva capacitat a finals d’aquesta setmana.
Deportacions a Ruanda
Notícies relacionadesEls portaveus del Govern també han evitat aclarir si s’estan explorant noves possibles destinacions per deportar els migrants que arribin de manera irregular al país, després que el Tribunal d’Apel·lació tombés els plans de l’Executiu d’enviar els sol·licitants d’asil a Ruanda. Una d’aquestes destinacions seria l’illa de l’Ascensió, un territori britànic al mig de l’oceà Atlàntic, segons han apuntat aquest matí alguns mitjans britànics. En una entrevista a la BBC Radio 4, Dines s’ha limitat a dir que «s’estan considerant totes les possibilitats», mentre que un portaveu de Downing Street ha insistit que el pla de Ruanda continua sent la primera opció i ha mostrat la seva confiança que el Tribunal Suprem doni finalment llum verda a la iniciativa.
L’Executiu té previst dedicar gran part de la setmana a presentar noves mesures per combatre l’arribada irregular de migrants a través del canal de la Mànega, que s’ha convertit en una de les grans promeses de Sunak per recuperar la confiança del sector més dur del Partit Conservador i dels votants més acèrrims del Brexit. Per ara, les autoritats han aconseguit mantenir el nombre d’arribades en els primers set mesos de l’any per sota de les xifres de l’any passat, tot i que les previsions de bon temps per a les pròximes setmanes suposaran previsiblement un nou repunt i un nou maldecap per al Govern.
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
-
Ofert per
- "Només en un país islàmic em sentiré com a casa"
- Berni Álvarez: "Cal receptaresport abans queun ibuprofèn"
- El Cercle proposa ampliar el nombre de municipis de l’AMB
- Eleccións en EEUU Swifties, el poder dels fandoms
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Caracas insisteix sense proves en la conspiració contra Maduro
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat