Guerra d’Ucraïna

Wagner té milers d’homes desplegats a Bielorússia

Wagner té milers d’homes desplegats a Bielorússia
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Ministeri de Defensa britànic ha estimat que «milers» d’integrants del grup de mercenaris rus Wagner ja estan establerts en un campament del centre de Bielorússia. En la seva última avaluació d’aquest diumenge, la intel·ligència militar britànica acompanya la seva valoració amb imatges per satèl·lit del 19 de juliol del que, assegura, es tracta d’un campament de Wagner a la localitat de Tsel, al centre de Bielorússia i a uns 75 quilòmetres al sud-est de Minsk, la capital del país, on ha albirat 300 tendes de campanya a tall de barracons i 200 vehicles.

El Ministeri de Defensa indica així que, «des de mitjans de juliol del 2023, almenys diversos milers de forces de Wagner s’han establert en aquest campament militar, on han arribat des d’aleshores centenars de vehicles en una instal·lació prèviament buida». Els vehicles semblen tractar-se de camions i minibusos. «Pocs semblen ser vehicles cuirassats de combat», indica el Ministeri de Defensa. En aquest últim aspecte, Londres desconeix què pot haver passat amb l’equipament pesat que Wagner ha fet servir en la guerra d’Ucraïna, però sospita que el grup de mercenaris ha hagut de tornar-lo a l’Exèrcit rus.

Futura eficàcia

En aquest sentit, el Ministeri de Defensa indica que la incapacitat de Wagner per fer servir equipament pesat o transport aeri «seran factors clau de cara a la seva futura eficàcia de combat». Wagner ha sigut una de les puntes de llança de l’ofensiva militar russa sobre Ucraïna i els seus combatents sovint procedeixen de presons russes. El seu desplegament a Bielorússia, que comparteix frontera sud amb Ucraïna, ha desencadenat les alarmes fins i tot en països veïns com Polònia, que ha elevat el nivell d’alerta de les seves forces armades.

Notícies relacionades

Precisament aquest dissabte passat, el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, alertava que més d’un centenar de combatents del Grup Wagner s’estaven adreçant cap al corredor de Suwalki, a la frontera entre Lituània, Polònia, Bielorússia i l’enclavament rus de Kaliningrad. Morawiecki va avisar que els mercenaris ja estarien a prop de Hrodna, una ciutat situada a l’oest de Bielorússia, amb la intenció de disfressar-se de migrants per intentar travessar la frontera. El dirigent polonès ha reiterat així les acusacions contra Bielorússia d’utilitzar els migrants per generar una crisi a la frontera amb Polònia i ara haurien enviat els combatents de Wagner a la zona.