Després de l’intent de cop a Putin

El líder del grup Wagner registra una empresa immobiliària a Bielorússia

El líder del grup Wagner registra una empresa immobiliària a Bielorússia

REUTERS

1
Es llegeix en minuts
EFE

El cap del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, ha registrat una companyia a Bielorússia, on es van traslladar els mercenaris del grup rus Wagner després de la seva fallida rebel·lió armada contra el Kremlin el juny passat. Segons el registre estatal de persones jurídiques de Bielorússia, Prigojin va registrar l’empresa Concord Manegement and Consulting, ha informat aquest dissabte el portal Reform.by.

La companyia va ser registrada a la regió de Moguiliov, limítrof amb Rússia i on es troba la nova base dels efectius de Wagner. La font precisa que, a jutjar pels detalls del registre formalitzat aquesta setmana, la nova empresa es dedicarà a la gestió immobiliària. El grup Concord de Prigojin, que va fer la seva fortuna al món de la restauració al subscriure suculents contractes amb el Ministeri de Defensa, inclou diferents negocis.

En virtut de l’acord que va posar fi a la sublevació del 23-24 de juny, Prigojin va acceptar mudar-se a Bielorússia, mentre els mercenaris tenien dues opcions: tornar a casa seva, acompanyar-lo o subordinar-se al Ministeri de Defensa. Després de diverses setmanes d’incertesa, el 14 de juliol el Ministeri de Defensa bielorús va anunciar l’arribada de les primeres columnes de Wagner. 

Notícies relacionades

Dimecres, Prigojin va publicar un vídeo des de Bielorússia donant la benvinguda als mercenaris, a qui va assegurar que tornaran a l’Àfrica, tot i que no va descartar un futur retorn al camp de batalla a Ucraïna. Durant la seva estada, els mercenaris russos convertiran l’Exèrcit bielorús en el «segon del món», va augurar Prigojin, i «si fa falta i és necessari, sortirem en la seva defensa», va afegir. L’endemà, les Forces Armades bielorusses van informar sobre entrenaments conjunts amb els wagnerians a la frontera amb Polònia, que va anunciar immediatament l’enviament de dues unitats militars a la zona.

En total, a l’antiga república soviètica es troben ara uns quants milers de mercenaris, tot i que Wagner estima que aquesta xifra arribarà aviat als 10.000 efectius. Wagner manté que actualment hi ha 25.000 mercenaris «vius i sans», als quals s’afegeixen els ferits que s’estan recuperant dels combats.