Crisi a l’Àfrica

França talla les ajudes al Níger després del cop d’estat

França talla les ajudes al Níger després del cop d’estat

EFE VIDEO

1
Es llegeix en minuts
EFE

França ha anunciat aquest dissabte, «amb efecte immediat», la suspensió de les seves ajudes al desenvolupament per al Níger, un estat on París té forts interessos econòmics i militars, i ha reiterat les crides a un retorn a l’ordre constitucional després del cop d’Estat que el dia 26 va enderrocar el president nigerí, Mohamed Bazoum.

En sintonia amb el que ha anunciat també la Unió Europea (UE) i després d’haver advertit ahir, divendres, que París no reconeixerà l’autoritat dels colpistes, l’Executiu francès ha decidit suspendre «totes les seves accions d’ajuda al desenvolupament i de suport pressupostari al Níger». La mesura l’ha donat a conèixer el Ministeri d’Exteriors en un comunicat després que el president francès, Emmanuel Macron, encapçalés aquesta tarda un consell de defensa i de seguretat nacional per abordar la situació al país africà.

«França demana el retorn immediat a l’ordre constitucional al Níger sota la presidència de Mohamed Bazoum, elegit pel poble nigerí», ha recalcat el Govern francès en el comunicat.

Antiga colònia i proveïdor d’urani

França, potència colonial fins a la independència del Níger el 1960, compta amb un destacament militar de 1.500 efectius al país, el desplegament més gran al Sahel, després del replegament d’altres llocs on portava a terme operacions antigihadistes, com Mali i Burkina Faso.

Notícies relacionades

En l’àmbit econòmic, el Níger és un dels principals proveïdors d’urani per a les centrals nuclears franceses, amb aproximadament un terç del total en un país on el 70% de l’electricitat es genera als reactors atòmics.

Després del cop d’Estat contra Bazoum, el Níger està controlat per una junta militar, autodenominada Consell Nacional per a la Salvaguarda de la Pàtria (CNSP), que va anunciar la destitució del president, la suspensió de les institucions, el tancament de les fronteres i un toc de queda nocturn fins a nou avís.

Temes:

Níger França