Polèmica per Wikileaks

Blinken defensa a Austràlia la persecució judicial d’Assange

Blinken defensa a Austràlia la persecució judicial d’Assange

AFP/PAT HOELSCHER

1
Es llegeix en minuts
EFE

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha defensat aquest dissabte els arguments del seu país per processar el fundador de la pàgina web Wikileaks, Julian Assange. En una conferència amb la seva homòloga australiana, Penny Wong, durant la trobada mantinguda a Brisbane, Blinken ha insistit que les accions presumptament comeses per Assange «van posar en perill la seguretat nacional en benefici dels nostres adversaris i van posar en greu risc les fonts anomenades» en les filtracions.

Fa anys que els Estats Units intenten aconseguir l’extradició d’Assange, ciutadà britànic nascut a Austràlia, que ara mateix s’està quedant sense opcions legals per defensar-se. La judicatura nord-americana vol jutjar Assange per càrrecs d’espionatge i, si és declarat culpable, s’enfronta a fins a 175 anys de presó. Wong, per la seva banda, ha incidit que Austràlia no té intenció d’immiscir-se en un procés que incumbeix a altres països, però sí que ha traslladat el sentiment de bona part de la població australiana, que considera que el procés s’està allargant en excés i el desig del Govern australià «és que acabi com més aviat millor».

Sensibilitat d’Austràlia

Notícies relacionades

En resposta, Blinken s’ha limitat a assegurar que els EUA entenen «la sensibilitat que comporta aquest cas» per a la població australiana. «Però és important que els nostres amics entenguin la nostra preocupació sobre aquesta situació», ha afegit. Assange, de 52 anys, està acusat de robar i publicar material secret d’operacions militars nord-americanes a l’Iraq i l’Afganistan, i de posar així en perill la vida d’informants nord-americans. Per contra, els partidaris d’Assange el veuen com un periodista que va treure a la llum crims de guerra.

Des de l’arrest el 2019, Assange ha estat reclòs a la presó d’alta seguretat de Belmarsh a Londres. Anteriorment havia passat uns quants anys a l’ambaixada de l’Equador a Londres per evitar la detenció. Més recentment, ha vist com fracassava una apel·lació contra l’extradició al Tribunal Superior de Londres. Aquesta decisió ha de ser revisada i, en cas de tornar a ser rebutjada, l’única opció seria apel·lar davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.