La UE busca aliances a Amèrica per a una ofensiva contra el crim organitzat

Guardia Civil

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Entre les previsions del servei de seguretat de la casa reial holandesa hi podia haver un atemptat terrorista, un accident, potser fins i tot l’atac d’un estat hostil. Però el setembre del 2022, arran de l’escolta d’uns missatges entre narcos, va haver d’incloure al quadro d’amenaces la màfia de l’haixix i la marihuana. La Mocro Mafia –entramat neerlandès del narcotràfic controlat per capos marroquins– té entre els seus objectius la princesa Amàlia dels Països Baixos, i també el primer ministre dimissionari, Mark Rutte. La princesa fa un any que té els seus moviments molt limitats per raons de seguretat, com ha admès la seva casa reial.

Una princesa hereva sota amenaça de mort no és un escenari precisament usual. Des de l’assassinat de J. F. Kennedy, no s’havia produït un assenyalament mafiós tan directe contra els dirigents d’una democràcia. I no és una pena local: les bandes que pretenen clavar un cop a la cúpula de l’Estat holandès lluiten per monopolitzar la distribució de marihuana i haixix al nord d’Europa... amb subministradors al Camp de Gibraltar, Huelva, Almeria, Màlaga i Alacant.

La Mocro Mafia no només ven herba i resina cannàbica. Per al seu tràfic de cocaïna té actius llaços amb els cartells sud-americans, atrets pel control que ostenten del port de Rotterdam. És un comandament conquistat a base d’eliminar a trets la resistència a la ciutat holandesa... o enviant sicaris contra capos exiliats a la costa del Sol.

Les províncies andaluses on aquesta xarxa del nord té els seus importadors és l’àrea d’actuació especial en el qual, aquesta legislatura, Interior va emprendre una guerra antinarco per recuperar l’autoritat de l’Estat. La pèrdua de control s’havia evidenciat el 6 de febrer del 2018. Vint peons de la droga van assaltar l’hospital de La Línea de la Concepción (Cadis) i d’allà es van emportar el seu patró, S.C.D., a qui els agents havien agafat en una descàrrega a la platja. Els narcos van entrar, van superar la Policia, van trencar les manilles amb què el cap estava lligat a una canonada, i el van treure d’allà en menys de deu minuts.

Una altra aliança atlàntica

Una altra aliança atlànticaSota el torn de la presidència espanyola de la UE, els ministeris europeus d’Interior volen fabricar una tenalla euroamericana contra aquesta entesa criminal que funciona a un i altre costat de l’oceà. Es disposen a construir el que el ministre Fernando Grande-Marlaska anomena «aliança atlàntica» contra el crim organitzat.

Serveix per al projecte l’experiència acumulada establint pactes operatius i d’intel·ligència amb els governs dels Balcans i dels Estats Units. En van parlar en la seva reunió informal de Logronyo del dia 20 passat

Per això el pròxim 28 de setembre, en el següent consell JAI (ministres d’Interior i Justícia) seran presents els ministres de 12 països del CLASI, el Comitè Llatinoamericà de Seguretat Interior, amb els quals Espanya pretén impulsar una declaració conjunta.

Hi ha pressa a Espanya i a Holanda, i a gairebé tot Europa, per complir amb l’agenda d’objectius d’Interior. La pròxima presidència europea, que a partir del gener exercirà Bèlgica, es considera un període poc útil, ja que a la meitat del semestre l’activitat legislativa s’encallarà en els preparatius de les eleccions europees. I després li toca presidir Hongria, amb un dels governs més euroescèptics del continent.

Més violent cada vegada

Més violent cada vegadaQuan les màfies lliuren guerres entre si, per sordes que siguin acaben aflorant els morts en llocs inopinats d’Europa. Va ser un senderista que recorria la serra de Novelda el que va trobar fa dues setmanes les últimes restes, unes sabatilles i uns ossos, d’un marroquí desaparegut a la localitat alacantina d’Asp. El crani tenia un forat de bala, el tret que es va emportar quan, amb altres de la seva banda, va assaltar el xalet d’uns narcos polonesos per robar-los un carregament de droga. Els polonesos es van emportar el cos i el van enterrar a la muntanya.

«El crim organitzat és una de les principals amenaces per a la llibertat i la seguretat a Europa», insisteixen fonts de l’equip ministerial d’Interior. A la cúpula d’aquest departament tota la legislatura que estan constatant que les xarxes mafioses «utilitzen de manera creixent la corrupció i la infiltració en l’economia legal», fins i tot la desinformació i altres amenaces híbrides. En la seva faceta més visible, la violència, hi ha un consens europeu en què les seves manifestacions més greus s’associen, sobretot, al narcotràfic.

Notícies relacionades

La creixent letalitat de les màfies a Europa es torna més inquietant davant una constatació realitzada fa una setmana a Logronyo per la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson: «La batalla contra la delinqüència organitzada i els seus vincles amb el tràfic de drogues és una batalla que no estem guanyant», va admetre per afegir: «Cada vegada són més professionals, més organitzats i més violents».

De la trobada sota presidència espanyola ha transcendit que la Comissió Europea comparteix la necessitat d’enfortir les eines policials de l’EMPACT (Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Criminals). «Fa falta una xarxa per derrotar-ne una altra xarxa», va resumir Johansson. A la tardor, Europa estarà embarcada en una ofensiva antinarco.

Temes:

Unió Europea