Entendre-hi més
Moscou, la capital europea sense turistes
Quan s’apropa el punt més àlgid de l’estiu, les capitals europees es converteixen en un formiguer de turistes de tot arreu que busquen menjar, fotografiar i visitar el més típic de cada lloc. Però una, Moscou, no experimentarà aquesta sensació el 2023, ja que des que va començar el conflicte amb Ucraïna el nombre de turistes estrangers ha caigut en picat. Llocs tan emblemàtics com la plaça Roja, el cèntric carrer Arbat o el parc Gorki, fa temps alguns dels llocs favorits dels turistes, són ara zones en les quals els moscovites passegen sense la bullícia dels grups organitzats i sense que algú els pregunti en anglès com poden anar a algun lloc.
Abans del 2020, de l’epidèmia de la covid i de l’ofensiva russa a Ucraïna, al metro els anuncis es feien en rus i en anglès. «Next station, Okhotny Ryad» es podia sentir a la megafonia. Des de la pandèmia, aquests anuncis es van eliminar, i no es van recuperar quan la covid va abandonar el centre d’atenció global. Tampoc van tornar els grups de turistes als mateixos túnels del metro, que acompanyats per un guia, normalment local, escoltaven la història darrere de les columnes de marbre i els mosaics de les estacions.
Als voltants de la plaça Roja, on abans se sentia molt anglès i altres llengües estrangeres, l’idioma pràcticament omnipresent ara només és el rus, com a qualsevol altre lloc del país. Els anys previs, homes i dones disfressats d’època passejaven pels llocs més cèntrics de la capital, ja fos d’aristòcrates russos, de bolxevics, de Stalin, Lenin o Putin. En l’actualitat només uns quants perduren en aquest costum i ja no són sempre al voltant del carrer Nikolskaya o a la plaça Roja.
Un dels pocs turistes que ha optat per viatjar a Rússia és el Rakesh, de l’Índia. Apunta que va triar visitar Sant Petersburg i Moscou perquè creu «que el vincle d’amor i amistat entre indis i russos és únic», a més que buscava «experimentar com és visitar un país en el qual hi ha una crisi, per veure com era la situació». No hi va trobar gaires turistes en els seus dies de viatge i lamenta que va tenir «alguns problemes perquè no portava una targeta apropiada, si necessitava comprar una mica de vegades havia de demanar ajuda i pagar una altra persona en efectiu».
Des del 2022 Rússia ha quedat desconnectada del sistema Swift de pagaments internacionals, una cosa que complica els pagaments per als estrangers al país i als russos a l’estranger. Aquesta i altres raons –la falta de vols directes a gran part de capitals europees, l’encariment de les escales, la por a la inseguretat i la crisi reputacional– van ser les causes que van provocar que el 2022 només visitessin el país 200.000 turistes estrangers, un nivell semblant al de països com Mali, Bòsnia i Angola, res a veure amb els 5,1 milions del 2019. La indústria turística s’ha intentat salvar amb el turisme nacional, encara que sembla que no és suficient.
Els nous ‘souvenirs’
Al carrer Arbat, moltes botigues de records llueixen el més típic del país: imants de la catedral de Sant Basili, clauers d’’I love Moscow’... Entre aquests es cola la política més actual, com les Z de suport a l’Exèrcit rus a Ucraïna i la imatge del president rus Vladímir Putin en tota mena d’objectes com imants, clauers, tasses i samarretes. La falta de clients fa que fins i tot al juliol es vegin promocions i ofertes fora del que és habitual. Poques persones paren a les botigues de ‘souvenirs’ i entre les poques que ho fan se sent parlar molt rus.
Notícies relacionadesEl Malik, dependent en una botiga de ‘souvenirs’ del carrer Arbat –en ple cor de Moscou– explica que pràcticament «ja no hi venen occidentals». Sí que apunta que hi venen «indis, xinesos i de països àrabs». Lamenta que abans, especialment al voltant del 2018 –any del Mundial de futbol de Rússia– els «italians, francesos, anglesos hi venien i es deixaven els diners en bons ‘souvenirs’».
La Ilnara confia que «en dos anys la situació sigui millor». Ara afirma que hi ha «molts iranians i xinesos, algun americà però pocs», però no hi ha prou turistes per al seu negoci, que viu una mala època. «Abans de la covid teníem prop de quatre vegades més de turistes», apunta. A l’interior de la botiga es poden veure ofertes per atreure els compradors, a més d’un Putin de mida real amb el qual algunes persones es fan ‘selfies’ a l'exterior.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mobilització del món musical Serrat i Estopa, units per València
- Abusos sexuals en l’església Primera condemna per pederàstia contra un monjo de Montserrat
- Planificació territorial Més de 40 càmpings es troben en zona inundable
- URBANISME El 32% de ciutats de BCN excedeix la densitat "òptima" per viure
- La recuperació d’una estrella blaugrana ¿Què li passa a Salma Paralluelo?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Ciment En un lloc segur
- PP valencià ¿Per què no dimitirà Mazón?
- Dana El fang arriba a Génova