Estimacions de l’Unicef

Onze nens desapareixen cada setmana mirant d’arribar a Itàlia a través del Mediterrani

Onze nens desapareixen cada setmana mirant d’arribar a Itàlia a través del Mediterrani

BORJA SUAREZ / reuters

1
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys 289 nens, una mitjana d’11 a la setmana, han mort o desaparegut aquest any creuant el Mediterranicentral quan miraven d’arribar des de l’Àfrica a les costes italianes, segons estimacions fetes públiques per l’Unicef. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància calcula que, des del 2018, uns 1.500 menors han mort o desaparegut en aquesta ruta migratòria, fet que representaria al voltant d’una de cada cinc persones desaparegudes en aquesta via per arribar a Europa. L’Unicef matisa, no obstant, que molts naufragis es queden sense documentar, i per això les xifres són probablement molt més altes.

En un comunicat, l’agència estima que 11.600 nens –una mitjana de 428 a la setmana– han arribat des de l’Àfrica a costes italianes des de començament d’any, el doble que en el mateix període del 2022. La major part creuen des de Líbia i Tunísia, en molts casos després d’haver completat ja perillosos trajectes des d’altres països africans o de l’Orient Mitjà.

Menors no acompanyats

Notícies relacionades

Segons dades dels primers tres mesos del 2023, més del 70% dels menors que van arribar a Europa per aquesta ruta la van fer sense companyia o separats dels pares o guardians legals, fet que els exposa a un risc més gran de violència, explotació i abusos, assenyala l’Unicef. «És un clar senyal que cal fer més per crear vies segures i legals perquè els nens accedeixin a asil i per reforçar els esforços per salvar vides al mar», assenyala a la nota la directora executiva de l’Unicef, Catherine Russell.

En aquest sentit, l’Unicef demana als governs, entre altres coses, més protecció per als menors, més coordinació en les operacions de rescat i que els països d’origen treballin més per reduir el nombre de persones que fugen de les seves llars.

Temes:

Itàlia Unicef