Cimera a Lituània

Zelenski retreu a l’OTAN la falta de calendari per a l’adhesió d’Ucraïna

Zelenski retreu a l’OTAN la falta de calendari per a l’adhesió d’Ucraïna

UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La cimera de líders de l’OTAN que se celebra aquest dimarts i dimecres a la capital de Lituània ha arrencat amb un dur retret del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, a tots els països aliats. «No té precedents i és absurd que no es fixi un calendari ni per a la invitació ni per a l’adhesió d’Ucraïna (a l’organització euroatlàntica) mentre alhora s’inclou un llenguatge vague sobre les condicions per convidar a Ucraïna», ha reprovat el dirigent ucraïnès en un missatge publicat a les seves xarxes socials de camí cap al país bàltic. 

Els líders de l’OTAN discuteixen aquesta setmana com simplificar el procés d’adhesió del país, en guerra des de fa any i mig després de la invasió de Rússia, però sense un automatisme clar ni terminis concrets. Un compromís que a Kíiv, segons ha constatat el mandatari ucraïnès, es queda curt. Zelenski espera i vol molt més de la cita de Vílnius i ha aprofitat el seu compte de Twitter per posar de manifest el seu malestar. «Sembla que no hi ha disposició ni per convidar Ucraïna a l’OTAN ni per convertir-la en membre de l’Aliança. Això significa que s’està deixant una finestra d’oportunitat per negociar l’adhesió d’Ucraïna a l’OTAN en les negociacions amb Rússia. I per a Rússia, això significa motivació per continuar amb el seu terror. La incertesa és debilitat», ha proclamat anunciant la seva intenció de treure aquest tema durant la reunió de caps de govern i d’estat aliats. 

«Valorem els nostres aliats. Valorem la nostra seguretat compartida i sempre donem valor a una conversa oberta (...) però també Ucraïna mereix respecte», ha afegit en al·lusió al llenguatge de la declaració final que negocien els líders aliats. La realitat és que Ucraïna compta amb una promesa d’adhesió a l’Aliança Atlàntica, escrita negre sobre blanc a la cimera de Bucarest del 2008. Aquella cimera va obrir les portes de l’organització a Albània i Croàcia però Ucraïna i Geòrgia es van quedar a l’avantsala sense data i sense un full de ruta clar. Zelenski espera ara un missatge més rotund i clar dels 31 aliats que mantenen postures enfrontades.

Plataforma de cooperació

De moment, la cimera servirà per validar un pla multianual d’assistència militar amb què accelerar la interoperabilitat de les forces armades ucraïneses i aliades així com un nou consell OTAN-Ucraïna que aliats i ucraïnesos, una plataforma de cooperació regular en la qual s’asseuran d’igual a igual i en la reunió inaugural de la qual aquest dimecres participarà Zelenski. Però oferir una promesa d’adhesió concreta amb calendari és una mica més del que molts aliats estan disposats a oferir, començant pels Estats Units, que considera que Kíiv encara no està preparada. 

Notícies relacionades

Fonts aliades reconeixen que el text final que surti de la cimera haurà d’anar «més enllà del que es va dir a Bucarest el 2008» però reconeixen que «ara com ara no es donen les condicions» per obrir-li la porta a Ucraïna malgrat la creixent pressió als països bàltics i a l’est d’Europa. La idea, segons un esborrany de conclusions avançat pel Financial Times, esmenta que la invitació a Kíiv es cursarà «quan els aliats hi estiguin d’acord i es compleixin les condicions». Una vaguetat que ha enfadat Zelenski i els seus més fidels aliats a l’OTAN com Polònia. «Hem d’establir un camí clar per a Ucraïna cap a l’OTAN», ha reclamat el president polonès Andrzej Duda.

«Espero que els aliats enviïn un missatge clar i positiu sobre el camí a seguir cap a l’adhesió d’Ucraïna», ha dit el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, aquest dimarts. El noruec espera que els països aliats retirin el requisit del pla d’acció per a l’adhesió, que permetria simplificar el procés ja que Kíiv no hauria de participar en un programa destinat a demostrar les reformes militars, econòmiques i polítiques necessàries abans d’unir-se al club aliat. «Això farà que el procés d’adhesió d’Ucraïna passi de ser un procés de dos passos a un procés d’un sol pas. Tot això enviarà un missatge positiu i fort», ha assegurat a l’inici d’una cimera que arrenca amb el desbloqueig de Turquia a l’ingrés de Suècia a l’OTAN.