Guerra d’Ucraïna

El cap del grup paramilitar Wagner es troba encara a Rússia, segons Bielorússia

El cap del grup paramilitar Wagner es troba encara a Rússia, segons Bielorússia

NARCH30

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El cap del grup paramilitar Wagner, Ievgueni Prigojin, es troba encara a Rússia, segons ha afirmat el president de Bielorússia, país al qual s’havia de traslladar segons l’acordat amb el Kremlin després de la seva fallida rebel·lió el mes passat.

«Quant a Prigojin, és a Sant Petersburg. No és a Bielorússia», va dir el president Aleksandr Lukaixenko en una roda de premsa amb mitjans estrangers. Els combatents de Wagner, segons el mandatari bielorús, també són «als seus campaments» i no a Bielorússia, «de moment».

«Si (el Govern rus i el grup Wagner) considera necessari desplegar un cert nombre de combatents Wagner a Bielorússia per descansar o entrenar-se [...] llavors posaré en pràctica la meva decisió» d’acollir-los, va afegir. «No crec que Wagner se sublevi i torni les seves armes contra l’Estat bielorús», va assegurar també Aleksandr Lukaixenko.

Acord després del motí

La rebel·lió de Wagner el 24 de juny va sacsejar les autoritats russes en ple conflicte a Ucraïna. Durant diverses hores, els combatents de Wagner van ocupar una caserna de l’Exèrcit rus a Rostov del Don (sud-oest) i van recórrer diversos centenars de quilòmetres en direcció a Moscou.

Notícies relacionades

El motí va acabar la nit del 24 de juny amb un acord perquè Prigojin partís, suposadament, cap a Bielorússia, però des d’aleshores es desconeix el seu parador exacte. No ha parlat públicament des del 26 de juny.

Ievgueni Prigojin ha insistit que la seva sublevació no tenia per objectiu enderrocar el Govern, sinó salvar Wagner de ser desmantellat per l’Estat Major rus, que acusa d’incompetència en el conflicte d’Ucraïna.