Guerra a l’est d’Europa

Sánchez revalida el suport a Ucraïna «sense importar el preu a pagar» en la seva visita a Kíiv

La invasió russa d’Ucraïna, en directe

Sánchez revalida el suport a Ucraïna «sense importar el preu a pagar» en la seva visita a Kíiv

PRESIDENCIA DE UCRANIA / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha revalidat aquest dissabte el seu compromís de recolzar Ucraïna «el temps que faci falta» i «sense importar el preu a pagar» durant el discurs que ha ofert davant la Rada Suprema, el Parlament unicameral, en el marc de la visita que realitza al país eslau el primer dia de la presidència espanyola de la Unió Europea (UE).

«Avui, 1 de juliol, Espanya assumeix la gran responsabilitat de la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea per als pròxims sis mesos», ha explicat Sánchez, que té previst entrevistar-se més tard amb el president, Volodímir Zelenski. «Volia dir-vos que estem amb vosaltres i que ho estarem el temps que faci falta. Volia dir-vos que recolzarem Ucraïna sense importar el preu a pagar», ha assenyalat abans d’anunciar per a Ucraïna un nou paquet d’ajuda de 55 milions d’euros.

El president espanyol ha arribat a primera hora del matí a Kíiv amb un tren procedent de Polònia. «He volgut que el primer acte de la presidència espanyola del Consell de la UE sigui a Ucraïna amb Volodímir Zelenski», ha escrit Sánchez al seu compte de Twitter a l’anunciar la seva arribada a la capital ucraïnesa.

«Traslladaré al seu Govern i al Parlament tota la solidaritat europea. Mantindrem el suport al poble ucraïnès fins que la pau torni a Europa», ha afegit el president del Govern espanyol, que ha publicat un vídeo en què se’l veu arribar amb tren a l’estació de Kíiv.

Es tracta de la tercera visita de Sánchez a Ucraïna des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer del 2022, després de les que va realitzar a l’abril del 2022 i el 23 de febrer d’aquest any. La primera vegada va viatjar acompanyat de la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, i en la segona ocasió, a més de reunir-se amb Zelenski, va pronunciar un discurs davant el Parlament ucraïnès.

L’actual viatge té lloc en plena contraofensiva de les tropes de Kíiv i una setmana després de la revolta fallida del grup de mercenaris Wagner contra el president rus, Vladímir Putin.

En una entrevista concedida aquest divendres a la capital ucraïnesa a mitjans espanyols, Zelenski va destacar la bona sintonia amb Sánchez, va donar les gràcies al poble espanyol per la seva ajuda militar, econòmica i humanitària i va reconèixer la generositat espanyola a l’hora d’acollir refugiats ucraïnesos, majoritàriament dones i nens.

Ingrés a la UE

Zelenski va reafirmar la seva esperança que les expectatives europees d’Ucraïna s’encarrilin aquest any amb una avaluació positiva de Brussel·les a l’octubre al treball de Kíiv per alinear-se amb els estàndards de la UE, un vistiplau que permetria començar les negociacions d’ingrés sota la presidència rotatòria espanyola, que acaba a final d’any.

Sobre una eventual visita a Espanya, Zelenski va remarcar la seva disposició i va deixar oberta la possibilitat que de tractar aquesta qüestió en la seva reunió amb Sánchez.

Notícies relacionades

Una altra de les prioritats ucraïneses a curt termini és la cimera de l’OTAN que se celebrarà a Vílnius, Lituània, en la qual Kíiv espera rebre una invitació en ferm a entrar en l’Aliança quan acabi la guerra. Zelenski busca suports per aconseguir-la i també abordarà aquest tema amb Sánchez.

L’entrega de nova ajuda militar que demana Ucraïna podria estar també entre els temes de la reunió.