Guerra a l’est d’Europa

Zelenski avisa que Rússia busca congelar el conflicte amb un «acte terrorista» a Zaporíjia

Zelenski avisa que Rússia busca congelar el conflicte amb un «acte terrorista» a Zaporíjia

SERGEY DOLZHENKO / EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va denunciar aquest divendres que les forces d’ocupació russa han minat la central nuclear de Zaporíjia i preparen un «acte terrorista» que provoqui una fuita de radiació que obligui a aturar els combats.

Segons el president ucraïnès, l’estratègia russa seria provocar un desastre nuclear que pari les hostilitats a la zona, de manera que Moscou pugui rearmar el seu Exèrcit per intentar aconseguir els seus objectius a Ucraïna.

«La central està minada. És un fet», va dir Zelenski, en el marc d’una entrevista amb un grup de mitjans, entre ells l’agència Efe, a la capital ucraïnesa. «Hem sabut de la nostra intel·ligència dels plans (de Rússia) de provocar una fuita», va afegir amb referència a la possibilitat d’un sabotatge rus sobre el qual Ucraïna fa diversos dies que està advertint.

Zelenski va recordar que la seva Administració ja va alertar en repetides ocasions al món des de l’octubre de l’any passat que les forces d’ocupació russa havien minat la central hidroelèctrica i la presa de Nova Kakhovka, al sud d’Ucraïna. La infraestructura va quedar destruïda en el que la major part dels experts coincideixen que va ser una explosió el 6 de juny passat, queva provocar una catàstrofe humanitària i natural a la zona. Ucraïna acusa Rússia d’haver volat la presa de forma deliberada per entorpir la contraofensiva de les seves tropes.

El president ucraïnès també va denunciar que Rússia manté milers de soldats armats a la central nuclear i va assegurar que les forces russes fan xantatge als empleats ucraïnesos que continuen treballant a la central amb amenaces sobre la sort dels seus familiars.

Veto llatinoamericà

En l’esmentada entrevista, Zelenski va revelar que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el va convidar a participar en la cimera que la Unió Europea mantindrà amb la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i del Carib (CELAC) que tindrà lloc aquest mes de juliol a Brussel·les, però alguns països llatinoamericans «van bloquejar» la seva presència.

Notícies relacionades

Segons el mandatari ucraïnès, és «molt important» que s’escolti Ucraïna a Amèrica Llatina i va afegir que Sánchez, que viatjarà aquest dissabte a Kíiv, ha ajudat «moltíssim» el seu país a promoure l’anomenada Fórmula de Pau ucraïnesa entre els estats llatinoamericans.

Un dels objectius prioritaris que s’ha marcat Kíiv és acostar-se als països d’Amèrica Llatina, l’Àfrica i Àsia en els quals Rússia té més influència per raons històriques, econòmiques i polítiques.