Blanc de crítiques

El ministre rus Xoigú reapareix després del motí de Wagner en una visita a tropes a Ucraïna

El ministre rus Xoigú reapareix després del motí de Wagner en una visita a tropes a Ucraïna

RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS/EFE

2
Es llegeix en minuts

La televisió estatal russa ha divulgat aquest dilluns imatges del ministre de Defensa, Serguei Xoigú, quan inspeccionava les forces russes a Ucraïna, en la seva primera aparició pública després de la fallida rebel·lió del grup paramilitar Wagner.

Xoigú, blanc de dures crítiques del cap de Wagner, Ievgueni Prigojin, va visitar el comando de les forces russes a Ucraïna i es va reunir amb el líder d’una de les unitats, segons les imatges divulgades per la xarxa estatal.

Durant la seva visita al Grup de Forces Occidental «va constatar l’alta eficiència en la identificació i destrucció d’equips militars i punts de desplegament de l’enemic a les àrees tàctiques de la zona de responsabilitat del grup», va assenyalar el Ministeri de Defensa en un comunicat en el seu canal de Telegram.

«Xoigú va prestar molta atenció a l’organització d’un suport integral a les tropes involucrades en l’operació militar especial i la creació de condicions per al desplegament segur del personal», ha indicat la institució castrense, que també ha publicat un vídeo de la visita.

Les accions de l’enemic

Defensa ha assenyalat que el ministre va escoltar un informe del comandant del grup, el coronel general Ievgueni Nikíforov, «sobre la situació actual, la naturalesa de les accions de l’enemic i l’acompliment de les missions de combat per tropes russes a les principals adreces tàctiques», així com sobre els regiments de reserva tot just formats.

«Els comandants del Grup de Forces Occidental tenen la tasca de continuar el reconeixement actiu per revelar els plans de l’enemic amb anticipació i evitar la seva implementació als acostaments distants a la línia de contacte», ha assenyalat el ministeri.

Si bé es desconeix la data exacta de la visita de Xoigú a la rereguarda russa a Ucraïna, el ministre no havia aparegut en públic des de divendres passat, quan va informar el president rus, Vladímir Putin, en una reunió del Consell de Seguretat sobre la marxa de la guerra.

Durant tot el motí organitzat pel cap de Wagner, Ievgueni Prigojin –que va justificar la seva sublevació armada precisament amb la falta de lideratge de Xoigú i del cap d’Estat Major, Valeri Gueràsimov, a Ucraïna, on va dir que eren culpables de la mort d’uns «100.000 soldats russos»–, el ministre es va mantenir en silenci.

La rebel·lió es va frenar després d’haver pres Prigojin i els seus homes la meridional ciutat russa de Rostov del Don i acostar-se en columnes a 200 quilòmetres de Moscou.

L’acord aconseguit amb la mediació del líder bielorús, Aleksandr Lukaixenko, implica que l’empresari de 62 anys i els seus mercenaris no seran perseguits penalment.

Notícies relacionades

Prigojin se n’anirà a l’exili a Bielorússia, i els combatents que no van participar directament en la sublevació podran firmar contractes amb el Ministeri de Defensa rus i subordinar-se a Xoigú, tal com aquest i Putin havien volgut.

No obstant, això implica a la pràctica la desaparició del Grup Wagner com a tal, almenys a Ucraïna.