Així viuen els moscovites la insurrecció de Wagner

Així viuen els moscovites la insurrecció de Wagner

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Com en els pitjors moments de la història recent de Rússia, els blindats han tornat als carrers del cor de Moscou. Tot i que s’hi pot fer vida normal, es respira tensió a l’ambient. La situació és encara pitjor i més extraordinària a Rostov del Don, una ciutat del sud controlada pels mercenaris de Wagner; és molt més tensa i ahir a la nit milers de persones van abandonar aquesta capital del sud de Rússia.

En un context que recorda el cop d’Estat del 1991 en els últims dies de l’URSS, es respiren nervis a la capital russa. A les xarxes es fa broma amb imatges del ballet d’’El llac dels cignes’, que va mostrar la televisió estatal mentre es produïa el cop de l’ala dura del Partit Comunista a Moscou. Tots els russos corrents amb qui ha contactat EL PERIÓDICO prefereixen que no s’utilitzin els seus noms de pila reals. Una moscovita, la Liubov, escriu a les seves xarxes socials que espera que en algun moment els russos «es poguessin despertar amb bones notícies per variar». Quan se li pregunta per les seves sensacions, apunta que aquest dissabte no sortirà de casa per precaució.

En plena ofensiva amb Ucraïna «no és el moment d’una cosa així» creu el Viatxeslav. Tot i que no té una opinió gaire positiva de Xoigú, confia que «tot es calmarà» malgrat tot. Una altra habitant de la capital creu que aquest enfrontament pot tenir conseqüències a banda de trets i detencions. Sap que el centre estarà ple de policia i té por que el Govern «aprofiti la situació per no aixecar mai les restriccions» del protocol antiterrorista, una cosa que veu «més perillosa» fins i tot que la rebel·lió del grup Wagner. De moment el Roskomnadzor, el servei federal de supervisió de telecomunicacions, TIC i mitjans de comunicació, assegura que aquest dissabte es podrien produir talls d’internet a les regions afectades per l’operació antiterrorista, entre les quals hi ha Moscou.

 Ocupant la capital cosaca

Notícies relacionades

Wagner ha afirmat que controla les instal·lacions militars de Rostov del Don, una de les ciutats més importants del sud de Rússia, inclòs un aeròdrom. Aquesta ciutat històricament estava estretament relacionada amb els famosos cosacs. El líder de Wagner, Ievgueni Prigojin ha assegurat aquest dissabte que té «milers d’homes disposats a morir». Les autoritats locals han aconsellat als civils que no surtin dels seus domicilis de moment, tot i que en els vídeos que circulen a les xarxes socials s’hi poden veure centenars de persones als carrers. Algunes han mostrat obertament el seu suport als mercenaris fins i tot donant-los aigua i menjar, mentre que d’altres els han increpat obertament, i els han retret així el caos que estan provocant.

Al llarg de divendres a la nit milers de civils han preferit abandonar les seves llars per la por del que pugui passar en aquest conflicte directe entre el grup armat Wagner i les forces regulars russes. No obstant, explica el Dmitri, un resident de la localitat, «perara tot està tranquil, tot i que a la nit hi ha hagut gent que ha entrat en pànic i ha fugit de la ciutat». No té plans d’anar-se’n de la ciutat i creu que aviat «se solucionarà». A la zona on resideix la situació està calmada.