Comicis anticipats

El moviment europeista Europa Ara guanya les eleccions de Montenegro

El moviment europeista Europa Ara guanya les eleccions de Montenegro

REUTERS/Stevo Vasiljevic

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El moviment europeista ¡Europa Ara! (PES), format fa només un any, ha sigut el partit més votat i hauria guanyat aquest diumenge les eleccions generals a Montenegro a l’aconseguir el 25,5% dels vots, un cop escrutat el 70% dels sufragis.

L’organització demoscòpica Centre de Supervisió i Investigacions (CEMI) assenyala que amb aquest resultat el PES obtindria 23 dels 81 escons del Parlament, seguit de la coalició opositora Junts que lidera el Partit Democràtic dels Socialistes (DSP), que va governar ininterrompudament entre 1991 i el 2020 i que ara aconseguiria el 23,5% dels sufragis i 21 diputats.

El tercer lloc s’ha posicionat Pel Futur de Montenegro, proposta electoral del partit prorús i proserbi Front Democràtic, amb un 15,1%, mentre que la coalició Acció Unida per a la Reforma (URA) / Demòcrates de Montenegro ha aconseguit un 12,3% dels vots.

Baixa participació

Els més de 1.200 col·legis electorals a Montenegro van tancar aquest diumenge a les 18.00 h després de 13 hores de votació en unes eleccions parlamentàries anticipades que haurien de posar fi a tres anys d’inestabilitat política al país. La participació registrada va ser del 56,4%, molt per sota de la registrada en les legislatives del 2020 (74,9%) i el 2016 (71,6%), i en les presidencials del març passat (60%), segons el CEMI, que figura com a observadora electoral.

D’aquesta forma, aquests han sigut els comicis amb la participació més baixa en unes eleccions parlamentàries en la història del pluripartidisme a Montenegro, des de 1991. Uns 540.000 ciutadans estaven cridats a les urnes per elegir els 81 diputats del Parlament de Montenegro. Aquest petit país balcànic és membre de l’OTAN des del 2017 i candidat a l’ingrés a la Unió Europea (UE). Els votants podien triar entre 15 partits i coalicions.

La campanya s’ha centrat en promeses d’augment de salaris i pensions, assistència social, adquisició de vivendes amb subvencions i grans projectes d’infraestructures, sense assenyalar fonts del finançament.

Amb gairebé les tres quartes parts de l’electorat donant suport a la candidatura de Montenegro per afegir-se a la UE de 27 nacions, els principals partits han promès als votants aconseguir aquest objectiu i també apuntalar una economia dependent del turisme que va patir una de les pitjors recessions d’Europa durant la pandèmia.

Governabilitat en qüestió

¡Europa Ara! ha descartat pactar amb Junts, però tampoc està clara l’afinitat que podria tenir amb les altres formacions amb vista a la formació d’un govern.

Notícies relacionades

L’històric Milo Djukanovic del DPS ha governat Montenegro des de 1991 fins a la seva derrota en la segona volta de les eleccions presidencials del 2 d’abril passat. Després d’aquesta derrota ha deixat la primera línia política.

Aquestes eleccions continuen amb el canvi que va començar el 2020, quan el DPS de Djukanovic va perdre el poder per primera vegada des de 1991, enmig d’acusacions de corrupció i vincles amb el crim organitzat. El país, no obstant, segueix en plena transició: la coalició que va assumir el poder fa tres anys va acabar esfondrant-se i, dos governs després, Montenegro està governat per un Executiu en funcions que s’ha vist obligat a convocar eleccions anticipades.