Guerra d’Ucraïna

Ucraïna reivindica avanços a prop de Bakhmut, i Rússia assegura haver frustrat l’ofensiva

Tota l’actualitat de la guerra d’Ucraïna, en directe

VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
France Presse

Ucraïna va afirmar aquest dilluns que va portar a terme «accions ofensives» al front i que va aconseguir avançar a prop de la devastada ciutat de Bakhmut, a l’est, tot i que va restar importància a la magnitud d’aquests atacs, que Rússia va assegurar haver repel·lit.

El Govern ucraïnès prepara des de fa mesos una gran contraofensiva per expulsar les tropes russes de les zones ocupades després de la invasió de febrer del 2020. Les autoritats de Kíiv adverteixen, no obstant, que no revelaran res sobre els seus plans ni sobre el calendari.

«L’operació defensiva [d’Ucraïna] inclou accions contraofensives. Per tant, en determinats sectors, estem portant a terme accions ofensives», va declarar la viceministra de Defensa ucraïnesa, Ganna Maliar, a Telegram.

Maliar també va informar, sense donar-ne més detalls, que s’estaven produint «combats més petits» al sud, on les forces russes estan «a la defensiva». Les seves declaracions intervenen després que el Ministeri de Defensa rus afirmés haver frustrat atacs en cinc sectors del front «en la direcció sud de la regió de Donetsk» (est).

En un comunicat, el ministeri va assenyalar que les tropes ucraïneses havien patit importants pèrdues a prop de Neskutxne, a la regió de Donetsk, i de Novodarivka, a la frontera d’aquesta regió i la de Zaporíjia, més al sud. Altres intents de «penetrar en les defenses russes» van tenir lloc a la localitat de Novodonetske, a prop de Vugledar, punt calent del front, al sud del Donetsk.

«L’enemic no va aconseguir el seu objectiu», es va felicitar el ministeri rus, i va mostrar imatges de blindats ucraïnesos destruïts.

Avanços a prop de Bakhmut

Les forces ucraïneses també estan a l’ofensiva més al nord, a prop de Bakhmut, una ciutat que Moscou va afirmar haver pres al maig després de mesos de combats mortals. Segons Kíiv, la localitat es manté com l’«epicentre de les hostilitats». La viceministra ucraïnesa de Defensa va assegurar que les seves tropes estaven «avançant en un front bastant ampli» a prop de la ciutat.

«Estem aconseguint èxits i ocupem les altures dominants. L’enemic està a la defensiva», va manifestar Maliar. L’avanç ucraïnès el va confirmar el cap de l’organització paramilitar russa Wagner, Ievgueni Prigojin. «Es va perdre una part de la localitat de Berkhivka», va dir, i va qualificar el retrocés de «vergonya».

Les autoritats ucraïneses guarden silenci sobre els contorns de la contraofensiva, però els experts militars russos pensen que les tropes ucraïneses multipliquen els atacs a les línies russes per descobrir les seves falles abans de llançar-la.

Va ser el que va passar el setembre del 2022, quan l’exèrcit de Kíiv va preparar en secret un assalt amb què van reconquistar gairebé tota la regió de Khàrkiv (nord-est).

El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, va confirmar els combats a prop de Bakhmut i al sud de la regió de Donetsk, però no es va pronunciar sobre el seu significat estratègic.

«Crec que el millor és deixar que els ucraïnesos comuniquin sobre la seva operació», va declarar Austin des de Nova Delhi.

«¿Què passarà després?»

D’altra banda, des de fa dues setmanes la regió russa de Belgorod, fronterera amb Ucraïna, és escenari d’atacs, bombardejos i combats entre l’Exèrcit rus i combatents russos proucraïnesos.

Els assalts van deixar diversos morts i desenes de ferits.

En un operatiu diumenge, un d’aquests grups va agafar presoners i va dir que seran entregats a Kíiv. En un vídeo divulgat es veuen imatges d’una dotzena de detinguts, dos d’ells ferits. És la primera vegada que capturen ciutadans russos en territori rus.

El governador de Belgorod, Viatxeslav Gladkov, havia esmentat la possibilitat de negociacions, però els combatents proucraïnesos van denunciar al vídeo que els responsables russos no van acudir a una cita acordada.

En els últims dies els combats es concentren a les localitats de Novaia Tavolzhanka i Xebékino, a prop de la frontera, fet que ha obligat milers de civils a fugir a la capital regional homònima Belgorod.

«Estem en pèssim estat. Però aguantem, intentem ser forts perquè tenim nens [...]. Però ¿què passarà després? No sabem res», va dir a AFP Irina Burlakova, una desplaçada que va anar a buscar ajuda humanitària en un centre.

Aquesta dona de 30 anys va fugir de Xebékino amb el seu marit i fill. Vivien al centre de la ciutat, colpejada en els últims dies per forts trets d’artilleria.

Notícies relacionades

A la nit, la regió de Belgorod va tornar a ser blanc de bombardejos i un atac amb drons que va deixar un ferit i va danyar un lloc d’infraestructura energètica, segons Gladkov.

Ucraïna insisteix que no és darrere d’aquests atacs.