Eleccions EUA 2024

Els 11 candidats republicans que (per ara) s’enfronten a Donald Trump

Els 11 candidats republicans que (per ara) s’enfronten a Donald Trump

JOSEPH PREZIOSO / AFP

6
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El 2016 la carrera de primàries per aconseguir la nominació presidencial del Partit Republicà va arribar a tenir 17 candidats, un nombre mai vist fins aleshores i que va acabar beneficiant Donald Trump, que va aprofitar la divisió del vot entre altres contendents. Ara, l’expresident torna a liderar la lluita, i tot i que el camp d’aspirants per enfrontar-se el 2024 al demòcrata Joe Biden no ha batut el rècord torna a estar superpoblat, amb 12 candidats oficials, als quals encara podria afegir-se’n algun més.

Aquests són els aspirants a aconseguir la nominació en el procés de caucus i primàries, que s’obriran a principis de l’any que ve a Iowa i Nou Hampshire i d’on sortirà un vencedor que es ratificarà en la convenció del Partit Republicà, que es desenvoluparà a Milwaukee (Wisconsin) del 15 al 18 de juliol del 2024.

Aquests són els noms en la baralla.

Donald Trump

L’expresident, de 76 anys, oficialment va llançar al novembre el seu tercer assalt a la Casa Blanca. Els sondejos el mostren per ara en un clar lideratge, amb més del 53% de suport en la mitjana que manté Real Clear Politics, més de 30 punts per sobre de Ron DeSantis, el seu principal rival, i a enorme distància de tots els altres candidats.

Trump, que continua sense reconèixer la seva derrota davant Joe Biden el 2020, està fent una campanya personalista, molt centrada en la venjança per aquesta derrota. I manté el suport d’una part important de les bases, malgrat el seu paper en l’assalt al Capitoli i als múltiples fronts legals que té oberts, que inclouen haver-se convertit en el primer expresident imputat pel jutjat penal i una condemna en un cas civil a pagar cinc milions de dòlars per una agressió sexual i potencials noves imputacions per maneig irregular de documents classificats i per les seves accions després de les últimes presidencials.

La gran quantitat de rivals, que competiran entre ells per arrencar-li vots, pot tornar a funcionar a favor seu.

Ron DeSantis

El governador de Florida, que va aconseguir el seu segon mandat amb una aclaparadora victòria en les legislatives del novembre, es presenta als 44 anys com un relleu generacional per a Trump.

Bolcat amb afany i efectivitat legislativa en causes de l’extrema dreta, i alçat com a paladí de la lluita contra tot el que és ‘woke’, DeSantis, que va ser congressista abans d’ocupar el Govern de Tallahassee, s’ha convertit en una icona conservadora a escala nacional.

Després de mesos eludint entrar en el combat directe amb Trump, que al veure’l com a principal amenaça hi centra els seus atacs, ha començat a ser més dur al criticar o respondre a l’expresident des que va llançar oficialment la seva candidatura. Però com la resta de candidats, va amb peus de plom per no alienar les importants bases del partit que continuen donant suport a l’expresident.

Nikki Haley

La que va ser dues vegades governadora de Carolina del Sud i després ambaixadora de l’Administració Trump davant les Nacions Unides és l’única dona en la carrera republicana.

De 51 anys, Haley parla com DeSantis d’«una nova generació de lideratge». I va ser la primera que es va decidir a desafiar Trump, però l’ambigüitat que ha mostrat cap a l’expresident, fins i tot després de l’assalt al Capitoli, pot passar-li factura, especialment amb votants moderats que volen girar full.

Mike Pence

Excongressista i antic governador d’Indiana, el vicepresident de Trump ha fet el pas als 64 anys per mirar d’entrar per mèrit propi a la Casa Blanca.

«Cristià, conservador i republicà, per aquest ordre», com ell mateix diu, planteja una agenda ultraconservadora que pot ser especialment del grat dels votants evangèlics cristians blancs. Però cal veure si pot superar el rebuig frontal dels votants més fidels al trumpisme del moviment MAGA.

Vivek Ramaswamy

 

Multimilionari emprenedor del sector de la biotecnologia, i antic conseller delegat d’una companyia farmacèutica, el principiant en la política, de 37 anys, es presenta com un candidat ‘anti-woke’.

Com Haley, té les seves arrels familiars a l’Índia, i com DeSantis, està graduat per Harvard i Yale.

Tim Scott

El senador de Carolina del Sud, de 57 anys, és l’únic republicà negre a la Cambra alta. No excessivament conegut a escala nacional, haurà de lluitar amb Haley pels vots al seu estat, el tercer de la cita de primàries.

Bon recaptador de fons i potencialment atractiu per a donants i figures prominents del partit, planteja una agenda conservadora però posa el focus en l’esperança i l’optimisme, i apel·la a més per parlar del potencial del somni americà a la seva història personal, ja que va ser criat amb dificultats econòmiques per una mare sola després de l’abandonament del pare i va arribar fins a Washington.

Chris Christie

 

L’exgovernador de Nova Jersey és l’únic rival de Trump que ja va intentar en el passat aconseguir la nominació, precisament el 2016, l’any de la coronació de Trump. S’hi ha llançat aquesta vegada amb un objectiu encara més immediat que la Casa Blanca: deixar fora de combat Trump i treure’l del Partit Republicà.

Malgrat la contundència i ferocitat dels seus atacs a Trump, Christie arrossega el llast d’haver donat suport a l’exmandatari i col·laborat amb ell fins a les anteriors eleccions. Té, a més, l’índex de rebuig més alt entre els votants republicans.

Asa Hutchinson

El dues vegades exgovernador d’Arkansas, de 72 anys, té una àmplia carrera de servei públic, incloent-hi com a congressista, fiscal i administrador de la DEA, l’agència federal antinarcòtics.

Com altres candidats proposa tornar al republicanisme tradicional i ha denunciat la deriva del partit en els anys de Trump, a qui ha sigut l’únic a instar a abandonar la carrera després de la seva imputació penal a Nova York.

Doug Burgum

El governador de Dakota del Nord, actualment en el seu segon mandat, ha sigut de moment l’últim a afegir-se a la carrera.

De 66 anys i antic empresari del sector tecnològic, on amb la seva empresa de ‘software’ va fer una important fortuna que pot ajudar-lo a mantenir la carrera, Burgum té escàs reconeixement a escala nacional i és al capdavant del tercer estat menys poblat dels EUA

Els ‘outsiders’

Larry Elder, Ryan Binkley i Perry Johnson completen la llista actual de candidats, tot i que els dos últims no tenen suport ni reconeixement suficient per ni tan sols registrar en les enquestes.

Elder, antic advocat de 71 anys, va ser una estrella de la ràdio conservadora i ha sigut comentarista habitual a Fox News. Va fer el seu primer assalt polític intentant reemplaçar el 2021 el governador demòcrata de Califòrnia, Gavin Newsom, en una votació de censura, esforç en el qual va fallar estrepitosament. Durant aquella campanya va ser acusat de diversos incidents de violència de gènere per una dona que va ser la seva productora i promesa. Com a únic candidat negre junt amb el senador Scott, podria beneficiar-se del suport dels votants republicans negres en les primàries.

Notícies relacionades

Binkley, de 55 anys, és un pastor religiós texà i fundador d’un grup empresarial dedicat a fusions i adquisicions i es presenta com a candidat capaç de crear un pont entre republicans, demòcrates i independents.

Johnson, de 75 anys, és un empresari i autor especialitzat en temes d’estàndards internacionals de controls de qualitat. Ja va intentar sense èxit presentar-se com a governador de Michigan, una carrera en la qual va ser desacreditat per frau en la recol·lecció de firmes. Proposa retallar el 2% de la despesa federal cada any.