Secrets militars

Les principals revelacions dels documents filtrats del Pentàgon

Els papers de la intel·ligència nord-americana confirmen la presència de forces de l’OTAN a Ucraïna i aborden l’estratègia de la contraofensiva ucraïnesa

Les principals revelacions dels documents filtrats del Pentàgon

Mandel NGAN / AF

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La filtració de desenes de documents militars nord-americans ha tornat a comprometre la relació que Washington manté amb els seus aliats més estrets, alhora que ha obert una finestra a l’avaluació realitzada per la intel·ligència nord-americana sobre assumptes tan candents com la guerra d’Ucraïna, l’ajuda militar al país eslau, els plans d’atac de Rússia o les protestes a Israel. La majoria dels documents es van redactar el febrer i el març d’aquest mateix any i estaven dirigits a la cúpula del Pentàgon. El seu origen són les agències d’espionatge nord-americanes, des de la CIA a l’Agència de Seguretat Nacional (NSA). Alguns dels memoràndums estan classificats com a ‘Top secret’, d’altres com a ‘NOFORM’, una etiqueta que impedeix que siguin compartits amb interlocutors estrangers. 

Els primers documents van començar a aparèixer a meitat de gener a Discord, una xarxa social utilitzada pels amants dels videojocs, segons el portal de periodisme d’investigació Bellingcat. Després van emergir al xat 4chan, abans de migrar a altres plataformes més populars com ara Twitter i Telegram. Aparentment van ser inicialment impresos en paper i els folis resultants doblegats, abans que fossin fotografiats i les seves captures compartides a internet, segons diversos mitjans internacionals. Ningú sap exactament quants documents s’han filtrat –portals com Discord ja els han eliminat–, tot i que mitjans com Associated Press i CNN n’han pogut analitzar una mica més de mig centenar. Aquestes són algunes de les principals revelacions que contenen. 

Forces especials de l’OTAN a Ucraïna

Era un dels secrets més ben guardats, fruit de tota classe d’especulacions, però els documents filtrats confirmen el que Rússia ha sostingut des de fa mesos: la presència de tropes de l’OTAN a Ucraïna. En concret de forces especials, tot i que en nombres reduïts. D’acord amb els documents analitzats per la BBC, el Regne Unit seria el país de l’Aliança Atlàntica amb més forces especials a Ucraïna, 50, seguit per Letònia (17), França (15), els EUA (14) i els Països Baixos (1). Sense entrar en detalls concrets, el Ministeri de Defensa britànic ha dit que la documentació conté «serioses inexactituds»

Zelenski proposa atacar Rússia al seu territori

D’un dels documents es deriva que els EUA han estat espiant el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, mitjançant la intercepció de les seves comunicacions, segons la CNN. En una d’aquestes converses Zelenski «va suggerir atacar destacaments militars russos a la província russa de Rostov» amb avions no tripulats, ja que Kíiv no té armes de llarga distància per arribar a part del territori del Kremlin. Això podria explicar les reticències de Washington a subministrar fins ara míssils de llarg abast al seu aliat. Des del començament de la guerra hi ha hagut desenes d’atacs i explosions en territori rus, però Ucraïna –seguint el manual que fan servir altres països en situacions anàlogues– no n’ha confirmat ni negat l’autoria. 

 

Dubtes sobre la capacitat militar ucraïnesa

Un dels documents, datat de principis de febrer i classificat com a ‘top secret’, afirma que Ucraïna enfronta serioses limitacions a l’hora de tenir tropes, munició i equipament per a la contraofensiva que es pressent per a aquesta primavera. Per això la intel·ligència nord-americana conclou que aquesta operació només tindria «modestos guanys territorials», segons ‘The Washington Post’. El document afirma també que l’estratègia ucraïnesa consistiria a recuperar territori a l’est (Donbass) i alhora empènyer al sud per mirar de tallar el corredor territorial que uneix Crimea amb les zones també ocupades per Rússia a l’est. Però la solidesa de les defenses russes, sumada a les «deficiències de la formació militar ucraïnesa i el subministrament de municions, probablement estancaria el progrés i exacerbaria les baixes durant l’ofensiva». Kíiv ha respost dient que els documents filtrats no són autèntics i la informació relatada «no té res a veure amb els veritables plans ucraïnesos». 

Intercepció dels plans d’atac russos

Els documents suggereixen que la intel·ligència nord-americana hauria penetrat les comunicacions del Ministeri de Defensa rus. Segons la CNN això li ha permès conèixer amb exactitud els seus plans per atacar des de subestacions elèctriques a ponts o línies de ferrocarril. Tant el quan com l’on. Paral·lelament també hauria interceptat l’estratègia russa per fer front als carros de combat donats per l’OTAN a Ucraïna, que arribaran al llarg d’aquest mes. El pla rus «parla d’establir tres zones d’atac en funció de la distància: llarga, mitjana i curta. Cada zona, coberta amb armes i tipus d’unitats específiques», diu un dels documents. 

 

Xina, Rússia i l’OTAN 

Una altra de les avaluacions de la intel·ligència dels EUA afirma que la Xina podria utilitzar els atacs ucraïnesos en territori sobirà rus «per presentar l’OTAN com l’agressor i incrementar la seva ajuda a Rússia si considera que aquests atacs són significatius», segons publica ‘The Guardian’.

 

Ajuda militar egípcia a Rússia

Egipte és un dels principals receptors de l’ajuda militar dels EUA, dels quals ha rebut milers de milions de dòlars des que va firmar la pau amb Israel el 1979. Però d’acord amb un dels documents, el règim d’Abdel Fattah al-Sisi s’estaria preparant per ajudar militarment Rússia de forma encoberta. El dictador egipci «va ordenar recentment als seus subordinats produir fins a 40.000 coets per enviar-los de forma encoberta a Rússia», segons ‘The Washington Post’. Un portaveu egipci ha respost dient que el seu país no pretén involucrar-se en el conflicte prenent partit per un dels bàndols. 

Notícies relacionades

 

El Mossad recolza les protestes contra la reforma judicial de Netanyahu

En una altra de les sorpreses de la filtració, un document de la CIA obtingut a través de comunicacions interceptades afirma que la intel·ligència israeliana recolza les protestes contra la controvertida reforma judicial del primer ministre Benjamin Netanyahu, una reforma que aspira a restringir la independència judicial a Israel. Concretament assegura que els líders del Mossad haurien fomentat davant els seus subordinats i la ciutadania israeliana el suport davant les mobilitzacions contra la reforma del nou Govern ultradretà, segons va avançar ‘The Washington Post’. Tel Aviv ha negat les informacions.