Conflicte bèl·lic

El Vaticà inicia una missió per posar fi a la guerra a Ucraïna

Tota la informació de la guerra d’Ucraïna, en directe

Matteo Zuppi, l’enviat del Papa, es trobarà avui i demà a Kíiv

El Vaticà inicia una missió per posar fi a la guerra a Ucraïna

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La missió de l’enviat especial del Vaticà per intentar posar fi a la guerra d’Ucraïna ha començat. Així ho ha anunciat aquest dilluns la Santa Seu en un brevíssim comunicat sobre l’inici del viatge del cardenal Matteo Zuppi, president de la Conferència Episcopal Italiana i arquebisbe de Bolonya, designat per a aquesta nova missió al país eslau pel papa Francesc fa tan sols 15 dies.

«Es tracta d’una iniciativa que té per objectiu el d’escoltar en profunditat les autoritats ucraïneses sobre possibles vies per arribar a una pau justa», ha comunicat El Vaticà. Es busca sostenir «gestos d’humanitat que contribueixin a alleujar les tensions», s’ha afegit. 

Zuppi, de 67 anys i la visita del qual es desenvoluparà durant dilluns i dimarts, viatjarà a la capital d’Ucraïna, Kíiv, d’acord amb el que s’ha informat. No se sap, no obstant, si la seva agenda inclou trobades amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, o altres membres del Govern del país. 

Contraofensiva 

És el reflex d’una visita que, com ha destacat en les últimes setmanes, arriba en un moment molt difícil, amb les autoritats ucraïneses contràries a una mediació amb Rússia portada endavant per tercers. Ucraïna està «preparada» per llançar la seva contraofensiva militar, va dir fa tan sols dos dies Zelenski. «Les armes destrueixen tota esperança de pau», va tornar a repetir Francesc recentment.

A més d’això, tampoc està clar quin és l’estat de les comunicacions entre el Papa i Vladímir Putin, el president rus. De fet, en l’últim any i mig, Francesc ha mediat amb èxit en alguns intercanvis de presoners capturats per Rússia i Ucraïna, però no se sap si el Papa ha tingut la possibilitat de parlar directament amb el líder rus. Una cosa que sí que va poder fer amb Zelenski, en una recent visita d’aquest a Roma. 

Aquesta reunió no va acabar precisament amb els millors auspicis per a una mediació vaticana. «Amb tot respecte per la seva Santedat, no necessitem mediadors entre Ucraïna i l’agressor, necessitem una pau justa i nosaltres hem de fer la resta», va dir Zelenski després d’aquesta trobada.

Riscos 

En aquest embolicat context, la clau podria trobar-se precisament en la figura de Zuppi, un prelat que en el passat ha exercit amb èxit de mediador en conflictes a l’Àfrica. Tot i així, veus vaticanes també consideren que, si fracassa, la reputació de Zuppi, avui dia un dels cardenals amb millor fama dins de l’Església catòlica, podria veure’s perjudicada.

Notícies relacionades

El preàmbul no és dels millors també perquè el recent viatge del mediador xinès per al conflicte, Lu Hui, ha acabat amb la constatació que el camí és encara costa amunt. «Hi ha una gran distància en les posicions dels dos països. Hem fet un primer viatge, era difícil obtenir a la primera un bon resultat», ha dit Hui.

En aquest context, el mateix Vaticà ha intentat recentment rebaixar les expectatives sobre la missió vaticana. Un primer objectiu és «crear una atmosfera diferent, un clima que ajudi a tots a encaminar-se cap a una solució pacífica», i no de manera «immediata una mediació», va dir la setmana passada el secretari d’Estat vaticà, Pietro Parolin