L’edat, arma de desprestigi

¿Biden pot ser president dels EUA amb 80 anys i diverses caigudes? Els 10 mandataris més grans (que no maldestres)

Contratemps per als pensionistes: la Seguretat Social canvia la data de l’extra d’estiu

Les grans catàstrofes que castigaran la Terra aquest mes juny del 2023

¿Biden pot ser president dels EUA amb 80 anys i diverses caigudes? Els 10 mandataris més grans (que no maldestres)

Brendan Smialowski / AFP

2
Es llegeix en minuts

Se sap que l’edat del president dels Estats Units, Joe Biden, és una arma amb què detractors intenten desprestigiar-lo. Les ensopegades i caigudes del mandatari, de 80 anys, són llenya que alimenten la polèmica de la seva vellesa. L’últim accident ha sigut aquest dijous, quan va caure a terra en una cerimònia militar a Colorado. Per sort, els membres del Servei Secret el van ajudar ràpidament a posar-se dret, no va tenir ferides de consideració i es troba bé. Malgrat que és octogenari i el mandatari nord-americà de més edat a ocupar la Casa Blanca, Biden queda fora de la llista dels 10 dirigents més grans del món.

La de dijous no és l’única ensopegada que té Biden des que va guanyar les eleccions, el novembre del 2020. El març del 2021, va ensopegar al pujar les escales de l’avió presidencial. El juny del 2022, va caure a terra durant un passeig amb bicicleta a prop de la platja a l’estat de Delaware i el febrer passat se les va tornar a tenir amb els esglaons de l’Air Force One.

Tenint en compte que es troba en l’equador del mandat, és probable que tampoc sigui l’última. A més, el demòcrata ja ha anunciat que aspirarà a la reelecció en les presidencials del 2024, quan tindrà 82 anys. Si repetís en el càrrec, culminaria el seu periple com a president dels Estats Units amb 86.

Sigui com sigui, Biden encara està a certa distància dels líders mundials actuals més longeus. Vet aquí el rànquing de presidents d’Estat més grans, que no més maldestres.

Els 10 mandataris més longeus

En el dia d’avui, la llista de mandataris internacionals més grans (o veterans, que queda més bé) la lidera el president del Camerun, Paul Biya, que va complir al febrer els 90 anys, 40 al capdavant de la nació africana. Després d’ell, el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, voreja els 88 anys, mentre que el rei Salman de l’Aràbia Saudita completa el podi amb 87.

Notícies relacionades

En quart lloc hi ha el rei Harald V de Noruega, amb 86 anys, i el segueixen l’emir de Kuwait, Nawaf al-Ahmad al-Sabah, també prop dels 86 anys i el líder de l’Iran, Ali Khamenei, que acaba de complir-ne els 84. Tots són homes, fins a la setena posició d’aquest cèlebre rànquing no hi ha una dona, la reina Margarida de Dinamarca, de 83 anys.

Completen la taula el president d’Irlanda, Michael D. Higgins, de 82, el ja esmentat Biden i... el president de Rússia, Vladímir Putin, que té 70 primaveres. La seva edat també és una arma que fan servir els seus detractors al país, i fora. El Servei d’Intel·ligència d’Ucraïna ha arribat a afirmar que l'estat de salut del president és complicat i que el Kremlin té en nòmina diversos actors de doblatge que es fan passar per ell per assistir a diferents esdeveniments.