EUA

Biden celebra l’acord sobre el sostre del deute amb el focus en el bipartidisme i el 2024

Biden celebra l’acord sobre el sostre del deute amb el focus en el bipartidisme i el 2024

EFE/EPA/JIM WATSON / POOL

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, va celebrar divendres l’aprovació al Congrés de l’acord sobre el sostre del deute com un èxit «crític» amb què s’ha «evitat una crisi i un col·lapse econòmics». «Ningú va aconseguir tot el que volia, però el poble nord-americà té el que necessitava», va dir el mandatari, que finalment firmarà la llei avui dissabte, quan les cambres acabin processos tècnics, dos dies abans de la data en què s’havia advertit que el país es quedaria sense fons per fer front a les seves obligacions de pagament i entraria en impagament.

El seu discurs de 12 minuts des del Despatx Oval era el primer de la seva presidència en aquest escenari, habitual per a missatges sobre temes molt importants. En la intervenció, el mandatari va posar especial èmfasi a destacar el suport dels dos partits amb què les dues cambres van aprovar l’acord que ell va negociar amb el líder republicà de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy. Aquest suport, va dir, va ser «molt més bipartidista del que ningú creia possible».

El president va aprofitar el discurs per incidir repetidament en la seva aposta per la negociació i va lloar profusament McCarthy, assegurant que tots dos van ser «directes amb l’altre, completament honestos i respectuosos» i que «les dues parts van operar de bona fe». Però no va esmentar que finalment hi va haver més vots demòcrates que republicans a les dues cambres per tirar endavant la legislació, que ha topat també amb el rebuig a les dues formacions. Els republicans més conservadors consideren que no inclou prou retallades de despesa i els demòcrates més progressistes consideren que fa massa concessions.

 

El bipartidisme i el 2024

La seva aposta pel bipartidisme i la seva presentació com a negociador experimentat capaç d’arribar a compromisos amb els seus rivals ja va ser central en la campanya electoral que el va portar a la Casa Blanca i serà fonamental també ara en la seva recerca de la reelecció el 2024. Biden es va encarregar de deixar-ho clar en la seva intervenció. «Quan em vaig presentar a president se’m va dir que els dies de bipartidisme s’havien acabat, que demòcrates i republicans no podien treballar junts, però em vaig negar a creure-ho, perquè els EUA mai poden rendir-se a aquesta manera de pensar», va dir. «L’única manera com democràcia nord-americana pot funcionar és a través de compromís i consens».

En el discurs, no obstant, Biden també va insistir a defensar una agenda que l’enfronta amb els republicans, inclosos els esforços per elevar els impostos a les rendes més altes o l’increment de la despesa en iniciatives per combatre l’emergència climàtica, propostes que no tenen cap opció al Washington de poder dividit, o aplaudir èxits de la primera meitat del seu mandat que va tirar endavant només amb vots demòcrates, quan el seu partit controlava les dues cambres.

També en una al·lusió indirecta a Donald Trump, màxim favorit per tornar a enfrontar-se amb ell el 2024 i que en la seva aparició el mes passat a CNN va cridar a no cedir en les negociacions del sostre del deute tot i que portés els EUA a l’impagament, Biden va denunciar les «veus extremes» que amenaçaven d’arrossegar el país a aquesta situació inèdita en els 247 anys d’història del país. «Res hauria sigut més irresponsable, més catastròfic», va assegurar. «L’economia hauria sigut conduïda a una recessió».

 

Notícies relacionades