Reunió a Suècia

La UE i els EUA comencen a preparar un codi de conducta voluntari sobre intel·ligència artificial

  • Les empreses que impulsen la intel·ligència artificial equiparen el seu «risc d’extinció» a la guerra nuclear

La UE i els EUA comencen a preparar un codi de conducta voluntari sobre intel·ligència artificial

JONAS EKSTROMER / AFP

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«La responsabilitat en intel·ligència artificial (IA) no pot esperar. És ara. El Consell de Comerç i Tecnologia (de la Unió Europea i els Estats Units) ha començat a treballar en el primer codi de conducta voluntari» per fer que «la intel·ligència artificial sigui responsable, segura i fiable. Aquest és un gran pas en una carrera que no ens podem permetre perdre», ha anunciat aquest dimecres des de la localitat sueca de Lulea la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, sobre una nova iniciativa secundada per Brussel·les i Washington per mitigar els riscos d’una intel·ligència artificial que «canvia per complet les regles del joc».

Es tracta d’un dels resultats de la quarta reunió ministerial que fan els dos blocs. En la trobada, a més de Vestager, han participat el vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis, el comissari d’indústria, Thierry Breton, el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, la secretària de Comerç Gina Raimondo i la representant comercial dels Estats Units, Katherine Tai. «La IA és una tecnologia transformadora molt prometedora per als nostres pobles, que ofereix oportunitats per augmentar la prosperitat i l’equitat. Però per aprofitar les oportunitats que presenta, hem de mitigar els seus riscos», assenyalen en una declaració conjunta en què esmenten particularment els avenços de la IA generativa (com el ChatGPT) i la necessitat de lidiar amb els riscos associats.

Segons Vestager, l’esborrany sobre el nou codi de conducta podria estar a punt en les «pròximes setmanes» i l’objectiu és que serveixi de guia mentre es legisla perquè «en el millor dels casos» fins i tot d’aquí dos anys i mig o tres no arribarà la primera normativa. «Tothom sap que és la pròxima cosa poderosa. Així que en les pròximes setmanes avançarem en un esborrany de codi de conducta sobre IA», ha puntualitzat la comissària. «Tenim l’enorme urgència de fer-ho ara, sobretot, perquè puguem mitigar alguns dels possibles inconvenients i amplificar els avantatges d’aquesta extraordinària tecnologia», ha afegit Blinken, que ha admès que sempre hi ha una bretxa temporal entre el moment que emergeix una nova tecnologia i els governs decideixen com regular-la.

Semiconductors i electromobilitat

Notícies relacionades

Més enllà de la IA, la UE i els Estats Units també han avançat la seva col·laboració sobre semiconductors i electromobilitat i han acordat una norma internacional comuna sobre els sistemes de càrrega de megawatts per a la recàrrega de vehicles pesats elèctrics que, segons Domvrovkis, facilitarà el comerç i la inversió transatlàntica al reduir els costos de fabricació i implantació. En aquest terreny també han llançat recomanacions per a la implantació, amb finançament públic, de la infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics i han tirat endavant un full de ruta industrial sobre sistemes 6G.

De la trobada també surten compromisos per lluitar contra la manipulació de la informació i la ingerència per part d’agents estrangers a tercers països, inclosa una norma relativa a una intel·ligència sobre amenaces i un desenvolupament de capacitats estructurats, en particular a l’Àfrica i l’Amèrica Llatina. A més, Brussel·les i Washington han acordat la inclusió de medicaments veterinaris en el reconeixement mutu de productes farmacèutics i han actualitzat les normes de reconeixement mutu existents entre la UE i els Estats Units en matèria d’equips marins. Com a part del seu compromís amb un comerç més ecològic i just, la UE i els Estats Units han acordat un programa de treball per a la Iniciativa Transatlàntica sobre Comerç Sostenible, que conduirà a una cooperació més estreta per avançar conjuntament en la transició ecològica.