Cita amb les urnes

Erdogan obté el suport del candidat ultra Sinan Ogan per a la segona volta de les eleccions turques

  • Turquia es prepara per a la segona volta electoral

Erdogan obté el suport del candidat ultra Sinan Ogan per a la segona volta de les eleccions turques

PRESIDENCIA DE TURQUÍA / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha donat aquest dimarts les gràcies al candidat ultranacionalista Sinan Ogan pel seu suport de cara a la segona volta de les eleccions presidencials, que se celebrarà diumenge. Ogan va quedar tercer als comicis del dia 14 i, per tant, fora de la segona ronda en la qual Erdogan, que va aconseguir el 49,5% dels vots, s’enfrontarà amb l’opositor Kemal Kiliçdaroglu (44,9%).

«En la segona volta hem decidit donar suport a Recep Tayyip Erdogan», va declarar Ogan dilluns durant una compareixença davant la premsa a Ankara i transmesa en directe per la cadena NTV.

Erdogan ha explicat en una entrevista a la cadena de televisió TRT Haber que el suport no ha sigut fruit d’una negociació i ha destacat que els dos polítics comparteixen punts en comú a la seva agenda. «Sinan coneix molt bé la nostra clara postura en la lluita contra el terrorisme i la supervivència de la pàtria, especialment pel que fa a les relacions amb el món túrquic», ha remarcat.

«No fem cap concessió. Això no ha passat. No és possible», ha afegit abans d’incidir que «aquesta unió de forces beneficiarà la nació i el país»

Durant la seva trobada amb Organ, els dos polítics van abordar el procés de repatriació de refugiats sirians i ha xifrat en 450.000 el nombre de sirians que han tornat a les seves llars en els últims mesos. «Treballem per garantir el seu retorn segur», ha manifestat Erdogan.

Actor clau

Ogan, un ultranacionalista poc conegut que havia sigut expulsat del partit dretà MHP, formació actualment aliada amb el governant AKP d’Erdogan, va obtenir 2,8 milions de vots en la primera volta (un 5,2%), de manera que s’ha convertit en un actor clau de cara a la segona cita electoral.

Tot i que no està gens clar que els votants d’Ogan segueixin en bloc la seva recomanació, el seu suport explícit a Erdogan converteix en pràcticament segura la victòria de l’actual president atès l’escàs marge que el separa de la majoria absoluta.

La coalició de partits encapçalada per Kiliçdaroglu tampoc va aconseguir arrabassar la majoria parlamentària a l’aliança formada per l’AKP, el partit islamista d’Erdogan, i pel MHP, en les legislatives celebrades el mateix dia, el 14 de maig.

Aquesta incapacitat de l’oposició d’aconseguir el control del Parlament va ser un dels arguments citats per Ogan, ja que si Kiliçdaroglu accedís a la direcció de l’Estat i del Govern, tindria dificultats per gestionar un país amb el Parlament en contra.

A més, Ogan es va congratular d’haver induït els dos candidats a prometre una política de mà dura contra immigrants i refugiats sirians.

Notícies relacionades

Kiliçdaroglu, per la seva banda, va rebre dilluns el suport del minúscul partit Adalet (Justícia), una de les dues formacions nacionalistes que componen l’aliança ATA, que ha donat suport a Ogan en les presidencials i va obtenir un 2,4% a les parlamentàries.

Adalet només va aconseguir un 0,2% del vot total, mentre que el seu soci, l’ultradretà Zafer (Victòria), amb el 2,2%, encara no ha aclarit la seva postura, però va anunciar dilluns com a «fructífera» una reunió amb dirigents de l’AKP.