A Austràlia

Mor la dona de 95 anys que va ser reduïda amb una pistola tàser per la policia

Mor la dona de 95 anys que va ser reduïda amb una pistola tàser per la policia

Twitter

2
Es llegeix en minuts

Una àvia australiana de 95 anys ha mort aquest dimecres, una setmana després d’haver rebut una descàrrega de pistola tàser per part d’un oficial de policia, han indicat les forces de seguretat.

La dona, Clare Nowland, «ha mort en pau a l’hospital just després de les set d’aquest vespre, envoltada de la seva família i els seus éssers estimats», ha afirmat en un comunicat la policia de Nova Gal·les del Sud.

 La policia australiana ja va suspendre ahir de feina l’oficial que va reduir amb dues descàrregues la dona amb demència senil que portava un ganivet dins de la residència de gent gran.

«La policia continua investigant aquest greu incident», ha indicat en un breu comunicat la Policia de Nova Gal·les del Sud, jurisdicció on es va produir l’incident dimecres passat, i ha detallat que la suspensió és per un temps indeterminat i que, mentrestant, continuarà percebent el seu sou.

L’oficial, amb 12 anys d’experiència i la identitat del qual no ha transcendit, va acudir junt amb un company a la residència de gent gran de Yallambee, a la localitat de Cooma –a uns 430 quilòmetres al sud-oest de Sydney–, en resposta a una trucada d’emergència a causa que una de les pacients estava «armada» amb un ganivet.

Quan l’àvia, identificada com Clare Nowland, es va negar a deixar anar el ganivet i es va acostar «lentament» amb el seu caminador als agents, l’oficial li va disparar amb la seva pistola tàser al pit i l’esquena, fet que va propiciar que l’àvia, d’uns 43 quilograms de pes i 1,57 centímetres d’alçada, caigués i es colpegés el cap.

La dona va ingressar en un hospital en estat crític, i ara ha mort.

Arran de l’incident, que ha commocionat el país, les autoritats van obrir una investigació protocol·lària.

«Part de les investigacions sobre l’incident de la senyora Nowland se centraran en l’historial de l’oficial», ha assegurat avui la comissionada de la Policia de Nova Gal·les del Sud, Karen Webb, a la cadena de la televisió australiana Nine.

Segons va publicar el diari ‘Sydney Morning Herald’, l’oficial que va reduir l’àvia ja va realitzar el 2020 una detenció il·legal d’un home que presumptament estava drogat, tot i que va sortir indemne.

A més, Webb va ser durament criticada després d’assegurar el cap de setmana que no havia volgut veure les imatges de l’incident, gravades amb les càmeres corporals dels agents, tot i que sí que ho va escoltar, i després d’afirmar que no difondran el vídeo del que va passar.

Notícies relacionades

Aquest incident ha posat de nou en relleu el polèmic ús de les pistoles tàser per part de la policia australiana, qüestionat per organitzacions garants de drets com Amnistia Internacional.

El 2012, l’estudiant brasiler Roberto Curti va perdre la vida a Sydney després de rebre 14 descàrregues elèctriques per part de la policia, en un incident en el qual un tribunal del país va considerar culpables el 2014 quatre oficials per l’ús excessiu de la força que va derivar en la mort de Curti, que patia un episodi psicòtic després d’ingerir una substància psicotròpica.