Conflicte a l’est d’Europa

El cap dels mercenaris del Grup Wagner admet el fracàs de l’ofensiva russa a Ucraïna

  • Wagner, la maça de Putin a Ucraïna, Rússia i més enllà

El cap dels mercenaris del Grup Wagner admet el fracàs de l’ofensiva russa a Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

«Si abans del començament de l’operació especial ells [els ucraïnesos] tenien 500 tancs, ara en tenen 5.000. Si llavors sabien combatre 20.000 efectius, ara en són 400.000. ¿Així la desmilitaritzem? Ara resulta que nosaltres militaritzem Ucraïna, i de quina manera», va sentenciar Ievgueni Prigojin en una entrevista que va publicar ell mateix al seu canal de Telegram. Una vegada més el líder dels infames mercenaris Wagnerva sortir a la palestra per criticar el desenvolupament del conflicte a l’asegurar que no s’ha complertcap dels objectius inicials.

Aquests els va fer públics el mateix president rus a primera hora del 24 de febrer del 2022, quan va afirmar davant la nació que Rússia començava una «operació militar especial» per «desmilitaritzar» Ucraïna. En el mateix fragment també va comentar la intenció de Moscou de «desnazificar» Ucraïna. Per a Prigojin, l’inici de l’ofensiva encara que tingués aquest final va suposar convertir Ucraïna «en una nació coneguda arreu del món. Són [els ucraïnesos] com els grecs i els romans dels temps del floriment, els hem legitimitzat».

El líder mercenari és el primer gran nom a Rússia que admet que la contesa està fracassant. Mentrestant, el gruix de mitjans oficialistes i membres del Govern s’han esforçat a mantenir, des del mateix 24 de febrer del 2022, que tot va segons el previst, tot i que més lent del que desitja el suport occidental a Kíiv, una cosa que també se sol plasmar als mitjans estatals russos, on fins i tot és habitual que alguns tertulians demanin anar més enllà per «desnazificar» altres països.

Els millors exèrcits del món

Notícies relacionades

En la mateixa entrevista, presumeix dels seus homes, que va titllar d’«el millor exèrcit del món», per afegir, tot seguit, que el rus és «el segon millor». Tot i que són enemics, també va assenyalar que les forces armades d’Ucraïna també són un força a tenir en compte, «un dels exèrcits més forts» que maneja amb èxit qualsevol sistema d’armament, ja sigui d’origen soviètic o de l’OTAN.

Des de l’inici del conflicte, l’oficialisme rus ha buscat comparar-se amb l’Exèrcit soviètic durant la Segona Guerra Mundial. No obstant, el ‘cuiner de Putin’ ha trencat els esquemes al comparar la motivació de les tropes ucraïneses amb les dels seus avantpassats als anys 40. «Ho fan tot per assolir l’objectiu suprem, com nosaltres durant la Gran Guerra Pàtria (com va denominar la Unió Soviètica el període de la Segona Guerra Mundial entre el començament de la invasió de l’URSS el juny de 1941 i la capitulació d’Alemanya)», va assenyalar el líder dels mercenaris.