Lluita interna

Wagner, la maça de Putin a Ucraïna, Rússia i més enllà

  • Última hora del conflicte entre Rússia i Ucraïna

Wagner, la maça de Putin a Ucraïna, Rússia i més enllà

CANAL DE TELEGRAM DEL GRUPO CONCORD / AFP

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Ievgueni Prigojin, el líder del grup de mercenaris Wagner, ja va trencar obertament una de les normes no escrites a Rússia, la de no criticar obertament homes forts del règim. Fins i tot ha protagonitzat més d’un vídeo amb cadàvers al fons, en què interpel·la obertament a noms importants per al Kremlin com ara Valeri Gueràssimov, el cap d’Estat Major, i Serguei Xoigú, el ministre de Defensa. En les seves últimes aparicions públiques va fer conats de voler retirar els seus homes del front. Va ser també notòria la seva petició formal al Ministeri de Defensa, al qual va sol·licitar que Xoigú aparegués en la batalla perquè necessitaven algú «experimentat», un dard carregat de sarcasme perquè és vox populi que el titular de la cartera no té cap experiència en combat. Prigojin, com a representant de l’ala dura del putinisme, s’ha avingut molt amb el governador de Txetxènia, Ramzan Kadírov, i els seus homes, els anomenats ‘Kadírovtsi’. Tenia emparaulat amb ell que els txetxens ocupessin les seves posicions a Bakhmut si finalment es produïa tal retirada. Argumenta l’analista de risc de S&P Global Alex Koktxarov que totes aquestes crítiques i disputes «realment beneficien Putin, ja que li permeten mostrar-se com un àrbitre suprem per sobre del sistema polític rus».

Recorda l’expert que, d’acord amb els canvis constitucionals del 2020, «Vladímir Putin podria mantenir-se legalment al poder fins al 2036», així que li interessa aquest rol de mediador, «li permet posar-se per sobre d’altres homes del règim i mantenir el seu pes com a líder indiscutible de Rússia». Tot i que hi ha rumors que la seva salut no és bona –a causa de la seva avançada edat– no sembla que el president rus estigui disposat a abandonar el càrrec. Així ho veu Koktxarov, que opina que «Putin clarament intenta mantenir-se al poder durant molt temps». El també conegut com a «cuiner de Putin» juga fort les seves cartes, i fins i tot se’l va acusar des de mitjans nord-americans de voler vendre a la intel·ligència ucraïnesa les posicions de les tropes russes si aquestes es retiraven de Bakhmut. Kíiv ha preferit mantenir en secret la veracitat d’aquests rumors; el mateix president, Volodímir Zelenski, va apuntar que aquesta informació «és una qüestió dels serveis secrets ucraïnesos». Si es confirmés, es podria jutjar el mateix Prigojin per traïció i evidenciaria el divorci total entre braços armats del Kremlin.

El braç ‘secret’ del Kremlin

Notícies relacionades

Des de l’inici de l’ofensiva russa, bloguers militars, ‘falcons’ i experts demanaven més homes al front, especialment després que aquest s’estanqués a la primavera del 2022. Va ser llavors quan els mercenaris van començar a reclutar efectius entre la població presidiària de Rússia, la màquina de guerra necessitava més gent i una mobilització total hauria sigut molt impopular, a més de provocar un èxode de gent que voldria anar-se’n. Això va quedar demostrat el setembre del mateix el 2021 quan milers de russos van col·lapsar les fronteres terrestres i van esgotar els bitllets d’avió després de l’anunci d’una mobilització parcial que va realitzar Putin. Davant l’escàs interès dels ciutadans corrents a combatre a Ucraïna, va guanyar encara més importància el grup Wagner. Aquests mercenaris són els que han posat el cos a Ucraïna, una cosa que els permet gaudir de prestigi a ulls dels més fervents defensors del putinisme, com el canal de televisió RT. Aquest els va dedicar un documental propagandístic titulat ‘Al servei de la pàtria’.

Tot i que ara els soldats de Wagner són el centre d’atenció pel seu paper a Ucraïna, han tingut molts altres llocs on s’han ‘lluït’ com a braç armat de Rússia. De la mateixa manera que Academi feia el que l’Exèrcit nord-americà no podia fer, els homes de Prigojin actuen on les forces regulars russes no poden actuar. Al Kremlin li interessa conservar a la seva òrbita aquest grup armat, que en els últims 10 anys ha guanyat poder i influència en diferents països estrangers, especialment a Síria, Veneçuela, Líbia, Madagascar, la República Centreafricana i el Sudan. En alguns se’ls acusa de no respectar els drets humans i d’assassinar civils desarmats. A més del suport que s’han guanyat a ulls d’alguns polítics per la seva lluita tant a Ucraïna com en altres països, fora de les fronteres russes els homes de Prigojin estarien extraient recursos minerals d’alguns dels estats on té presència, segons apunten diferents mitjans occidentals, així que també n’estarien traient rèdit econòmic.