Cimera del G-7

Biden anuncia en una reunió amb Zelenski 375 milions de dòlars més per ajudar Ucraïna

«Hi ha un aspecte, que és la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna, que no és negociable», ha advertit el president nord-americà en la cimera del G-7

2
Es llegeix en minuts

El president nord-americà, Joe Biden, ha anunciat aquest diumenge 375 milions de dòlars més en ajuda militar a Ucraïna durant una reunió amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, a la ciutat japonesa d’Hiroshima, en els marges del G-7.

Biden no ha especificat la quantia de l’ajuda, però un alt funcionari nord-americà ha dit a Efe que el paquet d’assistència està valorat en 375 milions de dòlars i que inclou armes que els Estats Units ja han enviat a Ucraïna com artilleria, munició, vehicles blindats i coets d’artilleria d’alta mobilitat (Himars, per les seves sigles en anglès).

«Els Estats Units continuen ajudant Ucraïna a defensar-se, a respondre i a recuperar-se. També estem ajudant en la seva recerca per una pau justa. Hi ha un aspecte, que és la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna, que no és negociable», ha afirmat el líder nord-americà.

Tot seguit, Zelenski li ha donat les gràcies per la nova ajuda militar i per ser al seu costat, «espatlla amb espatlla», per fer front a la invasió russa d’Ucraïna que va començar el febrer del 2022.

Els dos líders s’han reunit en el luxós Grand Prince Hotel a l’illa d’Ujina, seu central de la cimera del G-7, que acabarà aquest diumenge després de tres dies de trobades.

Des de l’inici de la guerra, els Estats Units han entregat a Ucraïna 36.900 milions de dòlars en assistència militar, segons dades del Pentàgon.

Zelenski va arribar dissabte a la ciutat nipona d’Hiroshima per participar en la cimera del G-7. La visita té un doble objectiu: aconseguir més suport militar d’Occident per a la guerra i entaular converses amb països com el Brasil i l’Índia, que han rebutjat alinear-se amb Occident en la condemna a la invasió i que continuen comerciant amb Rússia.

Abans d’arribar al Japó, Zelenski ja es va anotar diverses victòries a l’aconseguir que el G-7 anunciés una ronda de sancions contra Rússia i fer que Biden canviés d’opinió sobre els caces F-16 de fabricació nord-americana que Kíiv reclamava des de feia mesos.

En concret, Biden va dir als seus socis del G-7 que els EUA ajudaran a entrenar pilots ucraïnesos en el maneig dels F-16 i va obrir la porta a entregar aquests avions a Ucraïna en el futur.

La d’aquest diumenge ha sigut la quarta reunió bilateral entre els dos líders des que Biden va arribar a la Casa Blanca el gener del 2021.

Les dues primeres van ser a la Casa Blanca: una el setembre del 2021 abans que comencés la guerra i la segona va ser el desembre del 2022, que va suposar la primera visita a l’estranger de Zelenski des que va començar la invasió russa el febrer de l’any passat.

Notícies relacionades

La tercera trobada va ser a Kíiv, a la qual Biden va assistir per sorpresa abans d’una visita a Polònia i quan es complia l’aniversari de l’inici de la invasió russa.

En la reunió, Biden va recordar el moment en què les sirenes antiaèries es van començar a sentir a Kíiv quan hi era de visita i com va veure Zelenski, que no semblava preocupat. «Si ell no estava preocupat per les sirenes, doncs jo tampoc», va dir Biden, fent broma, cosa que va desencadenar les rialles dels presents a la sala.