Pluges torrencials

Una violenta tempesta i inundacions desbocades deixen almenys cinc morts a Itàlia

  • Confirmen la sentència de tres anys de presó imposada a Sarkozy per corrupció

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El clima està sent aquest mes particularment devastador a Itàlia. Per segona vegada en poques setmanes, les pluges torrencials i els desbordaments desbocats de rius han impactat especialment sobre la regió de l’Emília-Romanya (nord d’Itàlia), on en algunes àrees van caure fins a 300 mil·límetres d’aigua en poques hores. Allà l’últim balanç és d’almenys cinc morts i diversos desapareguts, segons han informat les autoritats. Milers de persones a més han sigut evacuades de casa seva. I la pluja continua sense donar treva. 

La catàstrofe ha deixat escenes dramàtiques. A la ciutat de Cesena, a prop de la cadena muntanyosa dels Apenins, diverses persones es van mantenir en les últimes hores al sostre de casa seva i van escapar llançant-se nedant per carrers reconvertits en rius. Una dona i la seva nena petita fins i tot van haver de ser salvades pels seus veïns, que les van arrossegar per força entre fang i aigua després del sobreeiximent del riu Savio. 

Escenes semblants també es van produir a la petita localitat de Castrocaro Terme, on els bombers van haver d’utilitzar un helicòpter per rescatar dos nadons i els seus pares. I fins i tot el premi de Fórmula 1, que diumenge s’hauria de disputar a la ciutat d’Imola, està en risc de suspendre’s. Això després que dimarts fossin evacuades les instal·lacions d’Autòdrom Enzo i Dino Ferrari. 

Culpa de la sequera

Les ciutats afectades són moltíssimes. A més de les esmentades, entre les més colpejades hi ha Bolonya, Forlì, Rímini, Ravenna, Capocolle di Bertinoro i Riccione, on fins i tot es va inundar un dels centres d’urgències d’un hospital de la localitat. Amb això, la circulació en diversos trams de l’autopista A14, així com la dels trens regionals, ha sigut suspesa. 

Notícies relacionades

El nou esdeveniment atmosfèric extrem es produeix poques setmanes després d’un episodi similar a principis de mes. En aquells dies, la inundació provocada pel riu Lamone, juntament amb altres afluents adjacents que també van desbordar, va provocar que les autoritats regionals demanessin la declaració de l’estat d’emergència a tota la regió.

L’amenaça a més és ara que el mal temps s’acarnissi amb altres regions, com la pròxima Piemont. I paradoxalment la culpa seria també de les sequeres que han danyat els terres, amb la conseqüència que ara no estan absorbint l’aigua que cau. Segons les dades difoses, en 24 hores, es van produir 16 tempestes violentes a l’Emília-Romanya i quatre a les Marques.