Eleccions als EUA

Trump atropella la CNN i converteix el seu ‘town hall’ en un míting ple de mentides i insults

Trump atropella la CNN i converteix el seu ‘town hall’ en un míting ple de mentides i insults

CNN

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan la CNN va anunciar que organitzaria i retransmetria aquest dimecres un ‘town hall’ de Donald Trump a New Hamsphire en què l’expresident i aspirant a la nominació republicana del 2024 contestaria preguntes de la periodista Kaitlan Collins i de votants republicans i indecisos, es va desencadenar una tempesta. Atès el provat historial de Trump de mentir i desinformar, incloent-hi les repetides acusacions infundades d’un frau electoral el 2020 que van bategar després de l’assalt d’una turba dels seus seguidors al Capitoli, moltes televisions havien deixat de transmetre els seus mítings o discursos en directe. Molts demòcrates i experts en cobertura política qüestionaven la idoneïtat de l’opció de la cadena; d’altres alertaven que, com va passar el 2015 i el 2016, es tornava a donar a Trump publicitat gratuïta en campanya davant altres rivals. 70 minuts han servit per ratificar aquestes crítiques.

Trump, en la seva primera aparició d’alt perfil en un mitjà no conservador des del 2020, i la primera a la CNN des del 2016, ha tornat a desplegar en directe el seu manual de mentides, insults, exageracions i fanfarronades. I, tot i que la seva intervenció dubtosament l’ajudi de cara a convèncer votants moderats o independents si confirma la seva actual condició de clar favorit i arriba a ser candidat republicà, ha sigut el Trump que fa les delícies de la part de les bases que es manté darrere d’ell infrangible.

Mentides sobre frau electoral

El republicà ha insistit repetidament de nou en la mentida que les eleccions que va perdre van estar «manipulades». Al ser preguntat sobre si acceptarà els resultats del 2024 si és candidat, ha replicat que només ho farà si creu que són «honestes».

Trump també ha defensat molts dels assaltants del Capitoli, assegurant que si tornés al Despatx Oval perdonaria molts dels condemnats; ha definit aquell 6 de gener com «un bonic dia» i ha insultat com un «esbirro» el policia negre que va disparar mortalment una de les assaltants.

Trump apareixia a la televisió un dia després de la resolució d’un jurat que l’obliga a pagar 5 milions de dòlars a E. Jean Carroll per abús sexual i difamació, quan ha sigut imputat pel penal a Nova York i quan li estan a punt de caure al damunt altres investigacions penals per, entre altres coses, ingerència electoral i pel maneig irregular de documents classificats. Però ha defensat la seva innocència en tots els casos.

Insults

En el cas de Carroll, s’ha burlat insultantment de la dona, dient-li «guillada». I també ha insultat directament Collins, que ha fet esforços meritoris però infructuosos per remarcar les seves declaracions falses, i l’ha anomenat persona «fastigosa», el mateix adjectiu amb què al seu dia injuriava Hillary Clinton.

En els dos casos, la majoria del públic ha rigut i aplaudit aquests estirabots, igual que han aplaudit les mentides sobre el frau electoral i moltes altres de les seves intervencions.

Durant l’acte, Trump ha cridat també els republicans a no cedir en les negociacions sobre el sostre del deute, en què els conservadors exigeixen retallades de despesa, encara que això signifiqui portar els Estats Units a l’impagament. S’ha negat a contestar si firmaria una llei federal que prohibeixi arreu del país l’avortament si arribés una altra vegada a la presidència.

Al ser preguntat sobre si mantindria l’ajuda a Ucraïna, ha dit que Europa ha d’aportar més diners. I ha tornat a insultar immigrants, mentir sobre la construcció del mur a la frontera amb Mèxic, defensar la seva política de separació de famílies migrants i intentar explotar políticament la crisi que es discerneix en aquesta frontera.

Reaccions 

Cal veure l’impacte que té l’aparició de Trump a la CNN en la carrera. El seu equip es mostrava satisfet, especialment atesa l’entrega del públic que l’aclamava en directe com en un míting, mentre creixien les crítiques de demòcrates com Alexandria Ocasio-Cortez, que denunciava la cadena.

Notícies relacionades

El president, Joe Biden, per la seva banda, acudia també a Twitter i des del seu compte personal, no la presidencial, escrivia: «És simple, amics. ¿Volen quatre anys més d’això?», acompanyat per un enllaç per donar a la seva campanya de reelecció.