Coronació al Regne Unit

Camil·la, l’ascens d’una amant detestada que va acabar sent reina

  • MULTIMÈDIA | Guia de la coronació del rei Carles III (comparada amb la d’Isabel II)

  • MULTIMÈDIA | Els reptes, polèmiques i problemes del rei Carles III

  • DIRECTE | Coronació de Carles III d’Anglaterra: últimes notícies sobre la seva proclamació com a rei

Camil·la, l’ascens d’una amant detestada que va acabar sent reina

REUTERS / FRANK AUGSTEIR

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Poques paraules poden definir millor la reina Camil·la de Cornualla que resistència. Resistència als atacs de la premsa, a les crítiques de l’opinió pública durant anys i al rebuig de la família reial britànica, inclosa la reina Isabel II, que es va oposar amb contundència a una relació d’amor entre ella i el seu fill Carles que, al cap i a la fi, podria haver evitat molts escàndols a la corona. Malgrat tenir tots els elements en contra, la dona del rei d’Anglaterra ha culminat aquest dissabte una llarga cursa d’obstacles amb la seva coronació a l’abadia de Westminster.

La més gran de tres germans, Camil·la va néixer al si d’una família adinerada però sense títols nobiliaris, un clar impediment perquè pogués convertir-se en candidata a dona del futur rei. El seu caràcter carinyós i carismàtic, no obstant, va atrapar el príncep Carles des del moment en què es van conèixer a principis de la dècada dels 70, quan tots dos tenien poc més de 20 anys. Camil·la es va acabar casant amb Andrew Parker-Bowles el 1973, però la relació amb l’hereu va continuar sent tan pròxima que fins i tot va ser el padrí de bateig del primer fill de la parella, Tom Parker-Bowles.

El seu idil·li amb el príncep de Gal·les va cobrar especial rellevància pública després de la filtració a la premsa d’una conversa telefònica íntima el 1993, coneguda com a Tampongate. L’idil·li entre tots dos va fer qye la princesa Diana assegurés en una entrevista que eren «tres persones al matrimoni, així que està una mica atapeït». Aquest i altres escàndols, sumats a la tràgica mort de Diana el 1997, la van convertir en blanc de ferotges crítiques procedents de tots els àmbits de l’opinió pública, que la responsabilitzaven del fracàs del matrimoni dels prínceps de Gal·les.

Notícies relacionades

Malgrat això, va continuar resistint. «Vaig ser examinada durant tant temps que vaig haver de trobar la manera de viure amb allò. A ningú li agrada ser criticat, però al final m’hi sobreposo i segueixo endavant», va explicar a la revista ‘Vogue’ l’any passat. Després de casar-se amb el príncep Carles el 2005 va obtenir el títol de duquessa de Cornualla i es va anar guanyant el respecte de la premsa, de la ciutadania i també d’Isabel II, que va deixar constància, mesos abans de morir, del seu desig que Camil·la fos reconeguda com reina consort.

La seva implicació en projectes benèfics, especialment els que estan relacionats amb la lluita contra la violència de gènere i els abusos sexuals, li han fet guanyar especial rellevància dins de la família reial, tot i que continua intentant mantenir-se en un discret segon pla. A més dels seus compromisos com a reina consort, Camil·la gaudeix d’una relació pròxima amb els seus cinc nets, que l’anomenen «gaga» carinyosament, i disfruta de la seva afició pels animals, la jardineria, l’art i la literatura. Durant la pandèmia va crear el seu propi club de lectura a les xarxes socials, on comparteix les seves recomanacions i incentiva la seva passió pels llibres tant gent jove com adulta.