Viatge del Pontífex

El Papa viatja a Hongria amb Ucraïna com a teló de fons

Francesc inicia una visita de tres dies en la qual es reunirà amb el president Orbán, figura en els seus antípodes en temes migratoris però amb punts en comú sobre el conflicte russoucraïnès

El Papa viatja a Hongria amb Ucraïna com a teló de fons

VATICANO / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El Papa inicia aquest divendres una visita a Hongria, país actualment governat pel nacionalista Viktor Orbán, figura política als antípodes ideològics de Francesc en matèria d’immigració, però amb postures més pròximes sobre el conflicte russoucraïnès. El viatge, que durarà fins diumenge, és també el primer després que el Pontífex hagués de ser ingressat en un hospital de Roma per una bronquitis infecciosa.

Sens dubte, un tema molt present durant la gira serà la guerra d’Ucraïna. De fet, Francesc, que aquesta mateixa setmana va tornar a ser convidat per les autoritats ucraïneses a visitar el país en guerra, té prevista una trobada amb refugiats –alguns d’ells, ucraïnesos– i una visita a una església catòlica grega, la confessió de la qual també té presència a Ucraïna i és reconeguda per l’autoritat dels papes de Roma.

La referència a Ucraïna, en efecte, ja ha sigut avançada pel mateix portaveu del Vaticà, l’italià Matteo Bruni. «Serem tot just a uns quants quilòmetres de la frontera amb Ucraïna», ha dit Bruni al parlar del viatge papal. «Sens dubte podem esperar paraules sobre el dolor per aquest conflicte i la recerca de pau», ha afegit.

Alts i baixos

Les opinions del Papasobre la guerra d’Ucraïna han rebut tant afalacs com retrets des de l’any passat. Inicialment la postura de Francesc va ser criticada per un excés de neutralitat davant el conflicte, però després va condemnar clarament la invasió i la seva reputació també va millorar alhora que va assumir amb èxit un rol de mediador per a l’alliberament de diversos grups de presos de guerra ucraïnesos i russos. Això és vist per alguns experts com una coincidència d’opinions amb el calvinista Orbán, que manté llaços amb Rússia i que al febrer va dir que Hongria i el Vaticà són les úniques potències europees que defensen la pau. 

La gira també representa un canvi respecte al que va passar el 2021, quan a una visita breu de Francesc a Budapest no la van seguir trobades en altres llocs del país, cosa que va ser interpretada com un senyal de la distància entre els dos líders en temes migratoris. Hongria ha aixecat en els últims anys una criticada tanca amb Sèrbia en una àrea en la qual s’han denunciat diverses violacions de drets humans contra els migrants

Vents gèlids

Notícies relacionades

El viatge «serà una oportunitat d’abraçar de nou una Església i un poble molt estimat per a mi. També serà un viatge al centre d’Europa, on continuen bufant vents gèlids de guerra, mentre que els moviments de tanta gent col·loquen sobre la taula urgentsqüestions humanitàries», va dir Francesc diumenge. «No oblidem els nostres germans i germanes ucraïneses, encara afectats per aquesta guerra», ha afegit el Pontífex.

Segons les dades de l’últim cens oficial, els cristians hongaresos són al voltant de la meitat de la població hongaresa i el seu nombre està disminuint. En concret, en l’actualitat, un 39% dels 9,6 milions d’hongaresos són catòlics, un 12%, reformats calvinistes, i un 2%, luterans.