Secrets militars dels EUA

«Eliminar els febles»: el violent historial d’amenaces de l’acusat de filtrar els documents del Pentàgon

  • Les 3 principals revelacions dels papers filtrats del Pentàgon

  • Detingut un militar de 21 anys per la publicació de secrets dels EUA

«Eliminar els febles»: el violent historial d’amenaces de l’acusat de filtrar els documents del Pentàgon
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Cal eliminar els febles mentals». És una de les moltes amenaces violentes que Jack Teixeira, el jove acusat de filtrar a internet els documents secrets del Pentàgon, va publicar a les xarxes socials. Així ho al·lega la Fiscalia dels Estats Units en un document en el qual constata la seva obsessió per les armes i que podria estar preparant-se per portar a terme un tiroteig massiu.

De tan sols 21 anys, aquest membre de la Guàrdia Nacional Àrea és acusat d’haver publicat una gran quantitat de documents classificats que havia robat a la plataforma de xat Discord, especialment popular en el món dels videojocs. Els papers de la intel·ligència militar nord-americana han confirmat la presència de forces de l’OTAN a Ucraïna i part de l’estratègia de contraofensiva de Kíiv en la guerra contra Rússia. Tot i així, els fiscals federals assenyalen que la informació presumptament sostreta per Teixeira «supera amb escreix» el que s’ha informat.

L’acusació creu que la filtració de Teixeira va ser un «esforç deliberat per difondre els secrets d’aquest país», per la qual cosa alliberar-lo de la presó podria suposar una amenaça a la seguretat nacional. També argumenten que és un «candidat atractiu» perquè un Govern estranger el recluti.

Comportament violent

Les noves evidències presentades aquest dijous davant un tribunal de Massachusetts descriuen Teixeira com un home que «regularment feia comentaris sobre violència i assassinats», que buscava informació sobre com portar a terme atemptats i que tenia un «arsenal virtual d’armes», inclosos pistoles, rifles, escopetes, municions i màscares de gas. El detingut va parlar de voler «matar una puta tona de persones» i va expressar la seva voluntat de comprar una «furgoneta d’assassinat».

A més, a Teixeira se li va denegar la llicència d’armes el 2018 perquè abans l’havien suspès de la universitat per «fer comentaris sobre armes a l’escola, inclosos còctels molotov, i amenaces racials». Malgrat aquest historial, el 2021 l’Exèrcit nord-americà li va donar accés a documents ‘top secret’, una decisió que encara no s’ha explicat.

Obstrucció de la justícia

Notícies relacionades

La fiscalia acusa el jove d’obstruir la investigació intentant eliminar el rastre dels seus actes. «Esborreu tots els missatges [...] Si algú ve a buscar, no li digueu una merda», va dir als usuaris amb qui havia compartit els documents secrets. Al document presentat es remarca que, després de l’arrest de Teixeira, les autoritats van trobar a casa seva «una tauleta, un ordinador portàtil i una consola de videojocs Xbox, i tot havia sigut destrossat».

Segons Eliot Higgins, fundador del centre d’investigació Bellingcat, a les imatges compartides de l’habitació del detingut també hi ha una bandera de l’Estat Major de les Forces Armades de Rússia.