Inestabilitat al país africà

Els combats entre l’exèrcit i els paramilitars s’estenen pel Sudan i fan pujar a 56 els civils morts

El Consell de Seguretat de l’ONU insta al cessament de les hostilitats i a reprendre el diàleg entre les parts

Els combats entre l’exèrcit i els paramilitars s’estenen pel Sudan i fan pujar a 56 els civils morts

AFP

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Exèrcit del Sudan i els paramilitars del grup Forces de Suport Ràpid (FSR) mantenen els combats aquest diumenge i s’han estès, en particular, a l’est del país. Segons el balanç del Comitè Central de Metges del Sudan, almenys 56 civils han mort i es calcula que unes 600 persones han resultat ferides com a resultat dels xocs armats que van començar dissabte.

A la seva pàgina de Facebook, el comitè va advertir que aquestes xifres van ser comptabilitzades dins d’hospitals i centres de salut, de manera que podrien augmentar considerablement a l’haver-hi víctimes afectades en regions aïllades del Sudan a les quals l’associació no té accés. Així mateix, va indicar que hi ha morts i víctimes civils que no van poder arribar als hospitals «a causa de les dificultats de moviment i a la intercepció d’ambulàncies i paramèdics» durant els xocs armats.

El comitè va desglossar que la capital, Khartum, va ser on es van registrar més morts, amb 25 víctimes, mentre que a la veïna Omdurman i a la regió de Marina es van comptabilitzar un total d’11 i 8 morts, respectivament. Els xocs que es van produir a les zones allunyades dels nuclis urbans van deixar almenys 25 morts entre civils i militars, va indicar la font.

«Fem una crida al predomini de la veu de la raó i al cessament immediat del foc absurd, que ha segat la vida de civils innocents i desarmats. S’han d’obrir salconduits per evacuar els detinguts, encallats i ferits, per brindar-los primers auxilis», va dir el Comitè Central de Metges del Sudan, una de les poques organitzacions civils capacitades per realitzar aquestes estimacions, com ja va fer en episodis previs de violència al país.

Bombardejos

Avions de combat de l’Exèrcit sudanès han començat a bombardejar des de primera hora d’aquest diumenge les posicions de les FSR. Les ciutats més pròximes a Khartum, com Omdurman i Bahri (també coneguda com Khartum Nord), estan sent escenari de bombardejos i encreuament d’artilleria lleugera i pesant, igual que a les ciutats de Kesala i de Gadarif, a la frontera amb Eritrea i el Port Sudan, al nord-est.

Els dos bàndols també han confirmat hostilitats a la ciutat de Damazin, al sud del país, on els militars podrien haver destruït 35 vehicles de les FSR, mentre que el governador de Darfur del Nord, una enorme regió que inclou una àmplia porció de la doble frontera amb el Txad i Líbia, també ha pogut constatar enfrontaments.

Exèrcit i paramilitars s’han passat la nit anunciant victòries en diferents punts de la capital, però no hi ha possibilitat de verificar les seves informacions atès el caos regnant. Mentre que els militars asseguren que han pres una base de les RSF al districte de Karari, els paramilitars han anunciat aquest matí al seu compte de Twitter la demolició d’un avió militar Sukhoi que les últimes hores havia estat bombardejant les seves posicions a la ciutat.

Petició de l’ONU

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha reclamat aquesta matinada a l’Exèrcit i als paramilitars que posin fi immediatament a les hostilitats i retornin al procés de transició civil, que va estar a punt de firmar-se a principis de mes i que ara mateix ha col·lapsat per complet.

«Els membres del Consell de Seguretat expressen la seva profunda preocupació pels enfrontaments entre les Forces Armades i les Forces de Suport Ràpid, així com la seva pena per la pèrdua de vides, incloses les dels civils», segons un comunicat publicat per l’ambaixador dels EUA al Sudan, John Godfrey, al seu compte de Twitter.

Així mateix, el Consell de Seguretat ha reclamat als bàndols que mantinguin obertes les vies d’accés a l’ajuda humanitària i garanteixin la seguretat del seu personal. «Els membres del Consell de Seguretat reafirmen el seu ferm compromís amb la unitat, la sobirania, la independència i integritat territorial de la República del Sudan», conclou la nota.

«Conjuntura perillosa»

El punt determinant del conflicte entre els militars rivals després de setmanes de tensió es va produir ahir, quan les FSR van acusar l’Exèrcit sudanès de llançar una acció contra una de les seves bases a Khartum, mentre que les Forces Armades van assegurar que el van realitzar en resposta a un atac que les FSR havien dut a terme prèviament a la capital sudanesa.

Notícies relacionades

Aquests enfrontaments es van produir només dos dies després que l’Exèrcit advertís que el país està travessant una «conjuntura perillosa» que pot portar al conflicte armat, després que es «mobilitzessin» unitats de les FSR a la capital sudanesa i a altres ciutats sense el consentiment ni la coordinació de les Forces Armades.

Aquesta mobilització es va produir enmig de negociacions per arribar a un acord polític definitiu que posi fi a l’aldarull del 2021 i porti el Sudan a una transició democràtica, un pacte posposat en dues ocasions aquest abril precisament per les tensions i rivalitats entre l’Exèrcit i les FSR.