Morts en els dos bàndols

Una manifestació massiva de colons a Cisjordània se suma a la tensió entre israelians i palestins

Protegits per l’Exèrcit i la policia, uns 10.000 nacionalistes jueus de línia dura marxen al nord dels territoris ocupats en la mateixa jornada en què soldats israelians maten un adolescent palestí i una colona britànica sucumbeix a les seves ferides

Una manifestació massiva de colons a Cisjordània se suma a la tensió entre israelians i palestins

ATEF SAFADI / EFE

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La tensió abandona Jerusalem, però s’enquista als territoris palestins ocupats. Després d’una setmana d’enfrontaments i intercanvis de foc transfronterers, milers de fidels jueus i musulmans finalitzaven aquest diumenge les seves oracions en relativa calma. Però és aviat per donar-la per assentada, com bé ha demostrat una manifestació massiva de colons. Uns 10.000 jueus radicals, encapçalats per almenys set ministres del Govern, han marxat aquest dilluns cap a un assentament evacuat de Cisjordània. El clar missatge, legitimat per la presència de representants polítics, és que l’expansió colonial no s’atura malgrat l’oposició internacional.

A més, aquesta marxa ha tingut lloc hores abans que el personal mèdic declarés morta Lucy Dee, de 48 anys. La mare de les difuntes Rina i Maia, de 20 i 15 anys, ha sucumbit a les ferides dos dies després que les seves filles. Les tres colones israeliano-britàniques van rebre divendres els trets d’un atacant palestí, que encara es troba en parador desconegut. Al seu torn, l’Exèrcit israelià ha matat aquest dilluns el palestí Muhamed Fayez Bilhan, de 15 anys, «per trets al cap, pit i abdomen per part de l’ocupació, al camp d’Aqabat Jabr a Jericó», ha anunciat el Ministeri de Sanitat palestí. 

Any més letal

Aquest any ja és el més violent des de principis de segle: 96 palestins han mort en incidents violents amb Israel i 19 persones al costat israelià. Però les famílies no tenen temps per gestionar el dol, ja que els esdeveniments sobre el terreny se succeeixen sense treva. Aquest dilluns la tensió s’ha apoderat del nord de la Cisjordània ocupada, escenari de reiterats actes de violència en els últims mesos. La protesta massiva dels colons israelians ha motivat el desplegament de milers d’agents de l’Exèrcit i la policia per suposadament evitar els enfrontaments tan comuns en els últims dies per la superposició de les festivitats jueva i musulmana. 

Notícies relacionades

«Tornem a casa, a la terra d’Israel i a la Muntanya del Temple», ha afirmat el polèmic ministre de Seguretat Nacional israeliana, Itamar Ben Gvir, en la manifestació. Els soldats israelians, la missió dels quals és protegir la multitud, han acabat llançant granades atordidores als palestins que protestaven al poble pròxim de Beita i als periodistes que cobrien la marxa. Aquesta s’ha dirigit a Eviatar, un lloc d’avançada no autoritzat al nord dels territoris ocupats que va ser evacuat per l’anterior Executiu israelià el 2021. Un dels compromisos de Ben Gvir arrencat a Netanyahu per donar-li el seu suport va ser legalitzar aquest lloc, focus de conflicte amb els palestins, ja que es troba en terres que Israel va expropiar fa dècades de Beita.

Presencia de ministres i diputats

Almenys set ministres del gabinet de Benjamin Netanyahu, entre els quals hi havia Bezalel Smotrich, al capdavant de Finances, i 20 diputats de la coalició han participat en la protesta. «Som aquí per dir que la nació israeliana és forta, i que som aquí i ens mantindrem aquí», ha clamat Ben Gvir. Les visites a Eviatar han sigut oficialment prohibides pels militars des de la seva evacuació, però aquesta prohibició s’ha aplicat de manera flexible en els últims mesos. L’Exèrcit israelià ha aprovat la marxa integrada per nacionalistes jueus de línia dura, la majoria del corrent ultraortodox. Aquesta manifestació amb representants del seu Executiu se suma a la llarga llista de problemes que sotgen Netanyahu, agreujats pel seu moment més baix de popularitat.