Pla de pau

Zelenski convida Xi Jinping a visitar Ucraïna

«Estem preparats per veure’l aquí», afirma el president del país eslau

Zelenski convida Xi Jinping a visitar Ucraïna

PRESIDENCIA DE UCRANIA / AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha convidat el líder xinès, Xi Jinping, a visitar el país eslau. «Estem preparats per veure’l aquí», ha manifestat l’ucraïnès en una entrevista amb l’agència Associated Press. Xi va viatjar la setmana passada a Rússia, on va ser rebut amb tots els honors pel seu «amic» el president rus, Vladímir Putin, i ha posat sobre la taula un pla de pau de 12 punts per trobar una «solució política a la crisi d’Ucraïna».

El mandatari xinès no ha mantingut cap contacte amb Zelenski des que Moscou va llançar la seva invasió contra Ucraïna, el 24 de febrer del 2022. Pequín ha eludit aquest dimecres donar cap detall sobre una possible trucada o reunió de Xi amb el dirigent ucraïnès. Segons la portaveu de la Cancelleria xinesa, Mao Ning, no hi ha «informació per compartir» sobre això, si bé ha assegurat que el seu Govern «ha mantingut comunicació amb les parts implicades en la qüestió ucraïnesa, inclosa Ucraïna».

Kíiv ha donat la benvinguda a la iniciativa diplomàtica de Pequín, però Zelenski ha assegurat que només es plantejarà acords de pau després que les tropes russes abandonin el seu país.

Integritat territorial

Notícies relacionades

El pla de Xi inclou una crida a la desescalada i un eventual alto el foc. També posa èmfasi en el respecte a «la sobirania de tots els països» i a «la seva integritat territorial». Aquest punt ja genera discordances, ja que Rússia considera com a territori propi les regions ucraïneses que es va annexionar el mes de setembre –Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia– després d’uns dubtosos referèndums d’autodeterminació.

Els Estats Units han rebutjat la proposta xinesa, ja que Pequín ha declinat condemnar la invasió russa i considera que un alto el foc permetria a Putin assegurar les seves conquestes territorials i donaria al seu Exèrcit més temps per reagrupar-se.