Guerra d’Ucraïna

L’AIEA alerta sobre l’augment de combats a prop de la central nuclear de Zaporíjia

El director de l’organisme es desplaça fins a la planta, amb la vista posada a arribar a un acord entre Kíiv i Moscou que eviti un accident

L’AIEA alerta sobre l’augment de combats a prop de la central nuclear de Zaporíjia

BAI XUEQI / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Rafael Grossi, director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), ha efectuat aquest dimecres un delicat viatge a la central nuclear de Zaporíjia –ubicada al sud-est d’Ucraïna i controlada per Moscou gairebé des de l’inici de la invasió russa de l’any passat–, on ha tornat a alertar sobre la intensificació dels combats a la zona. En aquest alarmant escenari, el funcionari argentí també ha reiterat que «està intentat» arribar a un acord «per evitar una catàstrofe».

La central, de fet, suscita especial preocupació perquè des de fa diversos mesos els dos bàndols, tant els ucraïnesos com els russos, s’acusen recíprocament dels atacs als seus voltants i contra la mateixa estructura, que també ha rebut trets en alguna ocasió. «Estic intentant preparar i proposar mesures realistes que siguin aprovades per les dues parts», ha explicat Grossi, segons informacions recollides per agències.

De la mateixa manera, el viatge del funcionari també arriba després que durant mesos l’AIEA hagi intentat establir una zona de seguretat entorn de la central per allunyar el perill d’un accident, com ell mateix també va explicar al desembre en una entrevista amb aquest diari. No obstant, tots aquests intents han fracassat fins ara. 

Central en perill 

De fet, aquest dilluns, Grossi es va reunir novament amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i durant la trobada un dels principals temes de conversa van ser les precàries condicions de la central de Zaporíjia, que en més d’una ocasió ha hagut d’utilitzar els seus generadors dièsel d’emergència.

Notícies relacionades

La raó, com va explicar Grossi segons informació recollida per l’agència de notícies nord-americana AP –que va tenir accés exclusiu a la reunió entre els tots dos– és que la situació de l’estructura és particularment alarmant per la militarització de les zones adjacents, així com una recent apagada que va patir l’estructura. Això últim és motiu d’inquietud perquè el que també està en risc és la capacitat de refredament dels reactors.

Amb això com a teló de fons, Grossi va viatjar a la central de Zaporíjia en un comboi escortat per agents de seguretat i la policia militar russa en vehicles blindats Tigr, segons ha publicat l’agència russa TASS. De la mateixa manera, part de la delegació de l’AIEA que va viatjar a Zaporíjia també va estar integrada per tres tècnics d’Eslovàquia, França i el Japó que es quedaran en aquestes instal·lacions els pròxims dos mesos, ja que són el relleu dels seus col·legues que han sigut part de l’anterior missió.