Trobada diplomàtica

Teheran fa pinya amb Moscou

L’Iran és un dels països que suposadament ven armes a Rússia

Teheran fa pinya amb Moscou

YURI KOCHETKOV / POOL / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El cap de la diplomàcia iraniana, Hossein Amir Abdolahian, ha visitat aquest dimecres a Moscou el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, en un moment en què Occident assenyala el seu país com un dels proveïdors d’armament de Rússia. Concretament se’ls acusa de subministrar al país euroasiàtic drons Shahed-136, que serien utilitzats durant atacs massius contra infraestructura civil a Ucraïna, com els del desembre en diferents punts de Kíiv, lluny del front de l’est del país.

Aquestes acusacions han sigut desmentides tant per l’Iran com per Rússia, que afirma que aquests atacs es van fer amb drons Gueran de fabricació nacional. Durant la trobada el ministre d’Exteriors iranià va culpar Occident de «complicar la situació» a l’enviar armament a Ucraïna. «Estem disposats a continuar els esforços per instaurar la pau, la tranquil·litat i el final de la guerra en l’àmbit de presidents i ministres d’Exteriors, confiem que en aquesta direcció s’aconseguiran resultats òptims», va afegir el cap de la diplomàcia iraniana. Abdolahian va afirmar que el seu país celebra «qualsevol iniciativa que propiciï una solució pacífica». Abans d’anar al país euroasiàtic, es va reunir amb l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, amb qui va parlar d’una «solució política» al conflicte.

Amistat russopersa

Notícies relacionades

Rússia li torna el gest d’acostament valorant la «postura equilibrada i la comprensió dels veritables motius» del conflicte d’Ucraïna, segons va apuntar el ministre d’Afers Exteriors rus. Lavrov va compartir els retrets als Estats Units del seu convidat. «Ens fixem novament en la línia subversiva dels països de l’OTAN, que s’han implicat des de fa temps en aquest conflicte i s’impliquen cada vegada més, fins al punt que no poden estar més implicats i que de facto combaten al costat de Kíiv», va asseverar.

També va tenir crítiques per al seu homòleg nord-americà, Antony Blinken, segons el qual un cessament al foc a Ucraïna afavoriria Rússia, una cosa que no es pot permetre. «¿En què es basa aquesta anàlisi superficial?», va qüestionar Lavrov, al suposar que «Occident no vol aturar aquesta guerra, té interessos geopolítics en aquesta guerra, sobretot des del punt de vista dels intents d’eliminar el competidor a nivell internacional en la figura de Rússia», a més d’afegir que el seu país «sempre ha estat preparat» per negociar amb Ucraïna, però creuen que Kíiv no hi està disposat. Durant la trobada també han conversat sobre la possibilitat de facilitar el viatjar entre els dos països per als seus respectius ciutadans, una cosa que no és senzilla quan iranians o russos volen viatjar a la Unió Europea o els Estats Units. 

Temes:

Rússia