Segons un mitjà

Jack Ma, el fundador d’Alibaba, torna a la Xina després de més d’un any

L’empresari va desaparèixer de la vida pública xinesa el 2020 després d’haver criticat el sistema de control financer del país

1
Es llegeix en minuts
EFE

El multimilionari fundador del gegant de comerç electrònic xinès Alibaba, Jack Ma, ha tornat a la Xina després de mantenir-se a l’estranger durant més d’un any, segons recull avui el diari hongkonguès ‘South China Morning Post’.

L’empresari va desaparèixer de la vida pública xinesa el 2020 després d’haver criticat el sistema de control financer del país, per la qual cosa els reguladors xinesos van suspendre la sortida a borsa d’Ant Group, la tecnofinancera (‘fintech’) d’Alibaba, a l’empara d’una normativa més restrictiva per al sector.

Des d’aleshores, Ma ha mantingut un perfil baix i nombrosos mitjans internacionals han informat dels seus viatges per l’estranger, a llocs com l’illa espanyola d’Eivissa, Tailàndia o el Japó.

El magnat xinès, amb la detenció del qual es va arribar a especular, va visitar aquest dilluns una escola a la ciutat de Hangzhou (est) fundada per directius d’Alibaba el 2017, segons publica en exclusiva aquest rotatiu.

Ma, que va deixar la presidència d’Alibaba el 2019, va tractar assumptes com l’educació i la intel·ligència artificial amb la plantilla de l’escola, assenyala el mitjà.

Multa antimonopoli

El valor de les accions del gegant del comerç electrònic creixia un 4,28% poc després de les 13.00 hores, hora local (5.00 GMT), a la Borsa de Hong Kong, en la qual cotitza.

Pequín va permetre durant anys que el sector tecnològic creixés sense gaires regulacions, però el 2020 va començar una campanya d’escrutini que s’ha saldat els últims anys amb altes sancions per a diverses empreses del ram.

Notícies relacionades

Entre aquestes empreses hi figura Alibaba, que es va emportar el 2021 una abundant multa antimonopoli per valor de 18.200 milions de iuans (2.646 milions de dòlars, 2.458 milions d’euros), la més gran d’aquest tipus en la història del país.

Els últims dos anys, les grans digitals xineses han perdut bilions de dòlars en valor de mercat tant a Hong Kong com a Nova York, amb casos com l’esmentada multa a Alibaba o la investigació de ciberseguretat a l’‘Uber xinès’ Didi després de sortir a borsa en el parquet novaiorquès malgrat l’aparent oposició del Govern xinès, que va provocar una caiguda de les seves accions i la posterior decisió de retirar-les d’aquest mercat.

Temes:

Alibaba Xina