Diplomàcia internacional

Ucraïna anuncia la renovació de l’acord de blat ucraïnès per a 120 dies més

Rússia, no obstant, assegura que la pròrroga de l’acord serà tan sols de 60 dies més, com Moscou ja amenaçat a forçar durant aquesta setmana

Ucraïna anuncia la renovació de l’acord de blat ucraïnès per a 120 dies més

Oleksandre Gimanov/AFP

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Ucraïna, Turquia i les Nacions Unides han confirmat aquest dissabte la renovació ‘in extremis’ de l’acord per l’exportació de cereal ucraïnès, que —si no hi hagués hagut acord— havia de caducar aquest dissabte, 18 de març. No obstant, els dubtes persisteixen sobre quan serà la seva següent data de caducitat.

Segons aquest pacte, al qual es va arribar a Istanbul el juliol de l’any passat, gràcies a la mediació de Turquia i les Nacions Unides entre Moscou i Kíiv, Ucraïna pot exportar el seu blat i cereal des de tres ports al mar Negre. Aquestes exportacions, no obstant, són revisades per inspectors russos, ucraïnesos, turcs i de l’ONU cada vegada que transiten l’estret del Bòsfor.

Durant tota aquesta setmana, Rússia va estar avisant que Moscou només estava disposada a renovar l’esmentat acord per 60 dies més; el pacte estipula una durada de 120 dies, al finalitzar els quals qualsevol signant, unilateralment, pot marxar de l’acord i deixar-lo trencat. Moscou ho va fer el novembre de l’any passat —quan s’havia de produir la primera renovació—. No obstant, després de la mediació turca, Rússia va tornar al pacte abans de la seva caducitat. Aquesta vegada ha passat una cosa semblant. 

«L’acord pel corredor de cereal havia d’acabar aquest dissabte. Però gràcies al resultat de les nostres xerrades amb els dos costats, ens hem assegurat l’extensió del pacte», ha dit el president turc, Recep Tayyip Erdogan, aquest dissabte. Erdogan no ha explicat per a quants dies seria efectiva aquesta renovació. Sí que ho ha fet, no obstant, el ministre ucraïnès d’Infraestructures, Oleksandr Kubrakov.

«L’acord ha sigut estès per 120 dies més. Molt agraït a António Guterres, [el secretari general de les Nacions Unides], el president Erdogan, el ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, i a tots els nostres aliats, per mantenir-se en els seus compromisos. Gràcies als nostres esforços, 25 milions de tones de cereals han sigut enviades als mercats mundials», ha tuitejat Kubrakov aquest dissabte.

Després d’aquests anuncis, no obstant, Moscou ha assegurat a la premsa russa que la renovació tan sols serà efectiva per als pròxims 60 dies. «Rússia ha notificat a tots els signants que l’acord serà estès per 60 dies més», ha dit la portaveu del Ministeri rus d’Afers Exteriors, Maria Zakhàrova al mitjà rus ‘RBC’.

Exportacions russes

Notícies relacionades

Exportacions russesDes de fa mesos —sobretot des del novembre, quan Rússia va fer l’intent d’abandonar l’acord—, Moscou ha estat queixant-se i pressionant Turquia i les Nacions Unides perquè pugui crear-se un acord paral·lel que serveixi a Rússia per portar a terme les seves pròpies exportacions dels seus productes agrícoles i fertilitzants.

Aquests productes, tot i que no han sigut sancionats per Europa ni els EUA, han desaparegut dels mercats internacionals pel temor d’empreses de transport internacionals i companyies asseguradores de comerciar amb empreses russes. Fer-ho podria portar aquestes firmes exposar-se a sancions secundàries per part de les autoritats occidentals.