Guerra a l’est d’Europa

Kupiansk, l’altre front calent de la guerra d’Ucraïna

Fa dies que les autoritats regionals ordenen l’evacuació dels civils d’aquesta zona, sotmesa a creixents atacs de les tropes russes des del febrer

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

A Kupiansk la benvinguda és un crucifix alt i parapetat en un checkpoint a pocs quilòmetres de la ciutat. De fusta corcada pel vent gelat, el seu rostre púdic desentona entre els nombrosos estris bèl·lics del punt de control. Però també és l’indici que, d’ara endavant, la cosa no va gens bé. El soldat ucraïnès revisa ràpidament l’automòbil i el deixa passar a més velocitat encara. No hi ha temps ni ganes per res més.

Avui l’artilleria ha escopit des de ben d’hora i les explosions estan buscant víctimes sense parar. Per això la carretera ha d’estar lliure i el trànsit són vehicles que esquiven sots gegants i ponts rebentats. Perquè Kupiansk, ciutat de l’extrem oriental de la regió de Khàrkiv, és ara mateix el front més violent d’aquesta regió de l’est d’Ucraïna. Des del febrer, els russos, que en alguns punts de la ciutat es troben a menys de cinc quilòmetres, disparen amb més intensitat des dels pobles pròxims ocupats i la limítrofa regió de Lugansk.

La ciutat, amb una població que abans de la guerra era del voltant de 26.000 habitants, acull ara uns quants centenars d’ànimes que vaguen pel carrer amb bosses de plàstic a la mà o condueixen per barris gairebé deserts amb el màxim possible de sang freda. Des de dalt del turó on hi ha l’edifici de l’ajuntament, perforat com un formatge emmental i sense cap finestra que es pugui anomenar així, el lloc apareix en l’enteresa de la seva destrucció. A terra, neu i fang es barregen i s’escolen pels forats creats per les explosions. En la llunyania, però no tant, un fum gris diu que un altre projectil ha fet blanc. Al mercat central el cel plomís es fon amb la pols de la runa. Ja no queda gaire cosa dreta.

Ruta estratègica 

Ruta estratègica Molts veïns han sigut evacuats de Kupiansk i dels pobles pròxims després que fa uns dies les autoritats regionals ordenessin la sortida dels més vulnerables i les famílies. La raó no és gaire clara. Alguns soldats ucraïnesos afirmen que és perquè les tropes de Kíiv puguin disparar amb força contra les tropes russes sense por que hi hagi víctimes entre els civils. D’altres confessen pitjors escenaris: la possibilitat que, en cas que aquesta ciutat recuperada al setembre sigui novament ocupada, no hi hagi temps per evacuar els que no han volgut anar-se’n abans. I també n’hi ha que han començat a fer-se a la idea d’una nova invasió i estan esperant els altres.

El desenllaç és incert també perquè l’èxit de l’artilleria i la infanteria ucraïnesa depèn aquí de posicions amagades de l’Exèrcit, a les quals la premsa occidental té accés no només sota la condició que no es reveli la seva ubicació exacta, sinó que extremi al màxim qualsevol precaució de seguretat. Aquí molts soldats no són novells; van començar a lluitar ja fa nou anys quan va esclatar el conflicte del Donbass. D’altres, l’any passat estaven defensant la ciutat de Khàrkiv i ara fa fins a cinc mesos que estan per aquesta zona, on, asseguren, ha millorat la seva capacitat de fer front als atacs russos.

«Abans, responíem amb 1 tret als 30 seus, però això ja no és així. Això sí, [els russos] caven trinxeres molt ràpid, creen moltes línies de defensa i tenen una gran quantitat de soldats», assegura l’Ígor, comandant de tancs de la Brigada 92 de l’Exèrcit ucraïnès. «Atacen per recuperar Kupiansk, enfortir-se i assegurar la posició. Per aquí passa la ruta cap a Lugansk que, si aconseguissin ocupar, seria un important èxit per ells», explica un altre militar de la mateixa unitat i que també amaga la seva identitat.

Evacuacions

EvacuacionsXarxes de voluntaris locals, autogenerats i autoorganitzats, fan el que poden. Però la situació és tan greu que el governador militar de la regió de Khàrkiv, Oleg Sinegibov, des de ja fa dies ha tornat a ordenar l’evacuació dels civils de les zones més exposades. «Respecte a l’evacuació del front de Kupiansk, que actualment és el més calent: allà es troba la línia del front i les forces russes estan mirant d’atacar les nostres posicions sense parar. Per això hem anunciat una evacuació obligatòria i els ho estem explicant als veïns de la zona», va dir el funcionari.

Notícies relacionades

L’operació no és tan senzilla també perquè les carreteres dels pobles veïns, més que les cases, estan destrossades pels morters, els míssils, el pas dels blindats i enormes bassals de neu fosa, i alguns no se’n volen anar. Tot i així, a tota la zona s’han col·locat cartells amb números de telèfon on trucar per ser evacuats. Jitómir, ciutat a l’oest d’Ucraïna, ja s’ha ofert per rebre unes 500 famílies d’aquí, segons han informat mitjans ucraïnesos. 

Mentrestant, les hostilitats continuen. Dissabte, el president Volodímir Zelenski va citar la regió de Khàrkiv com un dels llocs que estan experimentant atacs «brutals», «cada dia i cada nit». Dimarts, l’Estat Major de l’Exèrcit ucraïnès va indicar que les forces russes continuen atacant Kupiansk i Liman amb l’objectiu d’impedir el trasllat de tropes de Kíiv a d’altres àrees. Els soldats russos també haurien intentat trencar les línies de defensa ucraïneses, de moment sense èxit, segons les fonts ucraïneses.