Després de dos anys de veto

«He tornat»: Donald Trump torna a Facebook i a YouTube

L’expresident dels Estats Units reapareix a les dues plataformes per promocionar la seva candidatura a les eleccions presidencials del 2024

«He tornat»: Donald Trump torna a Facebook i a YouTube

REUTERS/Gaelen Morse

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’expresident nord-americà Donald Trump va anunciar divendres el seu retorn a Facebook i a YouTube, plataforma que unes hores abans havia anunciat que aixecava les seves restriccions contra el magnat després de més de dos anys de bloqueig. L’exmandatari Trump va publicar a Facebook un lacònic missatge amb majúscules: «¡He tornat!», va anunciar. Ho va fer acompanyat d’un vídeo corresponent al dia de la seva elecció presidencial, el 2016, en què va destacar una frase. «Sento haver-los fet esperar. Hi ha hagut complicacions», amb referència al veto que va patir per part de les principals xarxes socials per haver incitat a la falsa conspiració de frau electoral que va encendre la insurrecció violenta dels seus seguidors contra el Capitoli.

El retorn de Trump a Facebook i a YouTube no és fútil, sinó un aparador on promocionar la seva candidatura a les eleccions presidencials del 2024, que ja va fer oficial al novembre. Aquell mes, Elon Musk li va tornar el compte de Twitter. A Facebook ha recomençat fort. «Trump 2024. Make America Great Again» (fer Amèrica gran una altra vegada), que és el seu lema.

L’expresident nord-americà va tornar a YouTube compartint aquest mateix vídeo i el missatge «¡he tornat!». El seu canal havia sigut restaurat hores abans per a companyia propietat d’Alphabet, que va explicar la seva decisió en un tuit: «Avaluem acuradament el risc continu de violència al món mentre equilibrem la possibilitat que els votants escoltin per igual els principals candidats nacionals en el període previ a unes eleccions».

L’advocat de Trump ha de testificar

Notícies relacionades

D’altra banda, un jutge federal va ordenar divendres que l’advocat de Trump, Evan Corcoran, testifiqui davant el gran jurat per l’anomenat cas de Mar-a-lago sobre la manipulació indeguda de documents classificats per part del republicà. El portal ‘The Hill’, que cita diverses fonts coincidents, diu que la jutge Beryl Howell té indicis que l’advocat va prestar assessorament a Trump per permetre-li cometre un delicte, més enllà de complir l’estricta tasca de representació del seu client.

Segons el mitjà nord-americà, aquesta compareixença pot convertir Corcoran en un testimoni clau i permetre el ràpid avenç d’un cas en el qual l’equip de la Fiscalia ja ha escrutat no pas menys de 300 documents classificats i indegudament extrets per l’exmandatari.